Дивна сила сонця: завдяки його променям ми не замерзаємо навіть взимку, маємо шанс зігратись влітку і синтезуємо в своєму тілі вітамін D, який зміцнює кістки. Але у будь-якого явища є зворотний бік: через сонячні промені ми старіємо і хворіємо.

Сонце в травні небезпечно для людського організму по ряду причин.

По-перше, в березні-квітні ще мало сонячних днів, тому люди отримують невелику кількість ультрафіолетового випромінювання. У травні ж встановлюється тепла, сонячна погода, і люди масово вирушають на природу, дачі, городи. Там вони моментально отримують левову дозу сонячної радіації, яка негативно впливає на організм, особливо на людську шкіру. Власне, сонячні промені завжди небезпечні у великих дозах, просто на початку літа ми до них особливо не готові. У цей час майже у всіх спостерігається нестача вітамінів, яку не заповнює навіть перша зелень. Ослаблений весняною нестачею вітамінів організм кидає всі сили на боротьбу з шкідливим впливом сонця. В результаті цих факторів рясні сонячні ванни призводять до ще більшого зниження імунітету, сонливості, швидкої стомлюваності і високу захворюваність на ГРЗ.

Оберігаємо шкіру

Існує безліч сонцезахисних засобів з різним фактором захисту або, як ще його називають, SPF (він характеризує ступінь оберігання шкіри від УФ-випромінювання). З огляду на тип шкіри людини і її колір, можна підібрати універсальний сонцезахисний засіб.

Тим людям, які в травні - початку червня не планують покидати місто і довго перебувати на сонці, фахівці рекомендують користуватися кремами з SPF рівня 10-15. Причому креми від загару для обличчя з таким рівнем захисту можна використовувати як основу під макіяж. Сонцезахисні засоби треба наносити за 30 хвилин до виходу на вулицю. Ті ж, хто планує поїздки на дачу, природу або пляж, тривале перебування на сонці, обов'язково повинні використовувати сонцезахисні засоби з SPF рівня 20-35 одиниць в перші 5-7 днів сонячних ванн. Особливо ретельно треба захистити дитячу шкіру, тому що вона найбільш вразлива. Для цього підійдуть креми з фактором захисту 30-40 одиниць. Не слід довго перебувати на сонці з 11.00 до 16.00.

Як захиститися 

Дерматологи рекомендують в теплу або жарку погоду в травні і на початку літа не виходити вдень надовго на вулицю, гуляти на свіжому повітрі в ранковий і вечірній час, на природі знаходитися переважно в тіні, захищати очі від ультрафіолету за допомогою сонячних окулярів, в спекотні дні обов'язково одягати головний убір, спати на 1-2 години довше, ніж зазвичай, і крім першої зелені додатково приймати вітаміни. Також особливу увагу треба приділити захисту шкіри. У травні потрібно починати використовувати косметику і креми з високим коефіцієнтом захисту.