Папіломавіруси широко поширені в природі і вражають не тільки людини, але і тварин. В даний час відомо більше ста типів таких вірусів. Але якщо про герпес обличчя, статевих органів і оперізуючий лишай знають багато, то про те, як передаються папіломи, бородавки і контагіозний молюск, люди навіть не здогадуються. Папіломи лише на перший погляд нешкідливі. Це доброякісні новоутворення шкіри, і від них треба позбавлятися.

Як розпізнати захворювання?


Папилломавирус вражає клітини верхнього шару шкіри - епідермісу. Через це на будь-яких ділянках тіла виникають сосочкові розростання. Вони бувають розміром з макове зернятко і навіть з вишню. Колір папілом варіюється від тілесного до бурого. Підхопити папіломавірус можна після контакту з його носієм або з людьми або тваринами, які страждають цим захворюванням. Легко заразитися і через предмети побуту (мочалку, рушник, одяг). Чим довше ви «зберігайте» на собі папіломи, тим більше їх з'явиться на тілі. Інкубаційний період цього захворювання зазвичай триває кілька місяців.


Де найчастіше виникають папіломи?


На шиї, під грудьми, в пахвових і пахових складках, тобто на ніжній шкірі, де часто з'являються роздратування і пітливість. Папіломи бувають не тільки у літніх людей з ослабленим імунітетом, а й у молоді, а іноді навіть у дітей. Це пов'язано з хронічними захворюваннями, перенесеними операціями. Лікуватися необхідно всім. Чим раніше видалити папіломи, тим краще, адже інфекція поширюється на інші ділянки тіла.


Як люди можуть позбутися папілом?


Видалити «підвіски» можна за допомогою електроструму (діатермокоагуляція), рідкого азоту (кріодеструкція) або лазера. Щоб вибрати метод, який підходить пацієнту, потрібно звернутися до фахівця. Іноді необхідно проконсультуватися і з онкологом, а в деяких випадках пройти гістологічне дослідження. Щоб не було ускладнень, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.