Ромашку сміливо можна назвати маленькою квіткою з великими можливостями. Це світлолюбна рослина ввібрала від сонця найкраще, а з землі - найкорисніше.Ромашковий відвар здатний позбавляти від багатьох хвороб і захищати від «навали» мікробів! Але у ромашкового напою є як корисні властивості,так і проти покази до його вживання

Користь ромашкового чаю


Настій ромашки аптечної прекрасно справляється навіть із застарілими гастритами. Якщо ви хочете вилікувати шлунок, то на місяць відмовтеся від інших гарячих напоїв і пийте ромашковий чай три рази на день. Крім того, він допомагає позбутися від кольок і неприємних відчуттів в шлунку після переїдання, так що він просто незамінний після щедрих застіль і під час тривалих свят.


Завдяки вмісту в сухій сировині вітаміну C і аскорбінової кислоти, які не зникають після заварювання, ромашковий чай зміцнює імунітет і запобігає простудним захворюванням. Якщо ви схильні до сезонних застуд, то частіше включайте цей напій в свій раціон протягом всього року, тоді ви зможете уникнути ГРЗ і навіть ГРВІ.


Чай з ромашки містить флавоноїди і азулен, тобто, має антибактеріальну дію, тому допомагає зняти внутрішні запалення. Він позбавляє від циститу та інших захворювань сечостатевої системи, полегшує болі при пієлонефриті, прибирає наслідки харчових отруєнь і виводить речовини, що отруюють організм.


Високий вміст нікотинової кислоти робить ромашковий чай незамінним для тих, хто з якихось причин харчується неправильно або сидить на строгій дієті. Крім того, завдяки цій кислоті організм отримує необхідну йому дозу вітаміну PP, що в свою чергу позбавляє від спазмів судин кінцівок і допомагає при лікуванні діабету.


Ромашковий чай відновлює нервову систему, він заспокоює, допомагає розслабитися, позбавляє від депресивних станів і від наслідків стресів. Чи врятує він і від безсоння. Ті, хто регулярно вживає цей напій, менше схильні до неврозів, дратівливості і порушення сну.


Ромашковий чай чистить печінку, тому його варто регулярно пити тим, хто зловживає жирної і важкою їжею, алкоголем і ліками. Цей напій є профілактичним засобом, в деякій мірі захищає від цирозу печінки.


Ромашковий чай є легким спазмолитиком, знімає м'язові спазми, тому його рекомендують пити при головних болях, викликаних різкою зміною погоди або перепадами артеріального тиску, при хворобливих відчуттях під час менструації, при загостренні шлункових захворювань.


Крім цього до корисних властивостях ромашкового чаю можна віднести: позбавлення від мігрені, зниження холестерину і цукру в крові, профілактику серцево-судинних і ниркових захворювань. Деякі фахівці говорять і про те, що цей напій має жовчогінну дію і допомагає позбутися від каменів у нирках і в жовчному міхурі.
Ромашковий чай: протипоказання


По-перше, як не дивно, але були зафіксовані випадки прояву алергічних реакційі розладів шлунку. Тому протипоказанням служить індивідуальна непереносимість.


По-друге, ромашковий чай не рекомендують приймати одночасно (в один період) із заспокійливими і сечогінними ліками. Справа в тому, що він теж має аналогічні властивості, тому його змішування з седативними засобами, з антидепресантами і діуретиками може стати причиною передозування.


На цьому, за великим рахунком, протипоказання і закінчуються. Взагалі, ромашковий чай настільки корисний, що його дають навіть немовлятам, причому з самого раннього віку.