фото ілюстративне
Навмисні підпали автомобілів на Рівненщині, як і загалом по Україні – далеко не рідкість. Втім, за останні роки найчастіше від них страждають впливові особи.

У ніч на 4 травня у Рівному згорів автомобіль секретаря міськради Сергія Паладійчука. Тоді соціальними мережами поширились гіпотези та здогадки про політичну розправу. Правоохоронці в свою чергу підтвердили факт підпалу автомобіля, адже з місця події вилучили пожежне сміття та змиви паливно-мастильних матеріалів.

До теми: У поліції підтвердили підпал автомобіля рівненського чиновника (ФОТО, ВІДЕО) 

Ми вирішили пригадати найбільш відомі пожежі автомобілів у Рівному, яких за останні роки траплялось чимало.

У грудні 2017 року у Рівному на вулиці Хліборобів згорів автомобіль Mercedes-Benz. Окрім автомобіля постраждала і частина будинку. Тоді виявили, що постраждале майно належить депутату Рівне нської міської ради Олександру Бабату. Раніше чоловіка підозрювали в приховуванні загибелі працівника на будівництві. А спалене авто - тієї ж марки, яка фігурувала в кримінальній справі про зникнення.

У червніі 2018 року горів автомобіль відомого політика та лікаря Романа Коваля. За словами чоловіка, підпал авто - це помста за його діяльність.

У липні 2018 на вулиці Гурьєва згорів автомобіль, яким користувався екс-голова обласної ради Михайло Кириллов. За його словами, він пов'язує підпал зі своєю професійною діяльністю. Тоді правоохоронці також підтвердили версію навмисного підпалу.

У вересні того ж 2018 року спалили машину і депутату міськради Святослава Стельмащука. Як і в попередньому випадку депутат пов'язує загоряння ато зі своєю професійною діяльністю. Поліція підтвердила факт умисного пошкодження майна.

10 січня 2019 також запам'яталось резонансним підпалом транспортного засобу. Тоді горів автомобіль відомої в місті волонтерки — Ніни Скиби. Начальник міськвідділу поліції вже 18 січня заявив, що вже встановлено коло підозрюваних.

Окрім цього факту підпалу авто, у січні 2019 в Нацполіції зафіксували ще один: у ніч на 8 січня згорів Hyundai Matrix на вулиці Хвильового. Автівка належить 29-річному підприємцю.

За 2018 рік, за підрахунками Нацполіції, на Рівне нщині було 39 підпалів авто. Лише в одному випадку особі оголосили про підозру. Йдеться про спалений автомобіль Toyota – начальника управління Державної фіскальної служби на Рівне нщині Дмитра Зайцева.

Нагадаємо, у січні 2018 року підпалили автомобіль начальника головного управління ДФС в Рівне нській області. Ще одну справу за фактом підпалу скеровано до суду. Дев’ять справ було закрито після висновків пожежно-технічної експертизи, яка встановила, що причиною загорянь не були підпали.

Причини підпалів – різні. Зокрема був випадок, коли чоловік підпалив авто коханцеві дружини. Транспортні засоби часто палили й причетним до нелегального видобутку бурштину, каже начальник міськвідділу поліції Василь Зелінський. Окрім того, палили авто і боржникам.

Критичної ситуації із підпалами в місті цього року — немає, говорять правоохоронці. Адже у 2018 році в Рівному запрацювала система відеонагляду "Безпечне місто", що дозволило контролювати ситуацію.

Зазвичай підпал кваліфікують – за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України як "умисне пошкодження майна". Лиходіям за цією статтею загрожує від 3 до 15 років в’язниці.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber