Мінімальні відсотки, аби лиш працювали. Вже наступного року підприємці, зареєстровані у Млинівській ОТГ, платитимуть єдиний податок за ставкою лише в 1%. Таке рішення прийняли місцеві депутати на сесійному засіданні. Саме таким чином планують залучити більше підприємців у громаду. Чи вишикувалися у чергу охочі? Далі.

Степан Дідух народився на Львівщині, там і був зареєстрований. Та прийшов час змін - тож тепер змінює місце реєстрації на Млинівську ОТГ.

Батьки мої проживають на Млинівщині. Активно слідкую за життям нашої громади і ось почув, що прийняли такі зміни про 1% податку на малий та середній, здається, бізнес. В майбутньому плаую відкрити свою справу, тож вирішив змінити місце реєстрації на Добрятинський старостинський округ.

За рішенням селищної ради, з 1 січня 2020 року для підприємців 1 групи Млинівської ОТГ єдиний податок становитиме 1% від прожиткового мінімуму, а для 2 групи - 1% від мінімальної заробітної плати. Нині ж у громаді діють ставки в 10 та 15% відповідно. Такі дії громади цілком законні, кажуть фінансові експерти.

Відповідно до податкового кодекс і бюджетного законодавства, орган місцевого самоврядування має право встановлювати єдиний податок для підприємців 1 і 2 групи, тому що ці податки надходять в повному обсязі до бюджету органів місцевого самоврядування, - говорить консультант з бюджетних питань проекту ПУЛЬС АМУ Людмила Кушнер.

Нині в об'єднаній громаді працює понад півтисячі підприємців 1 та 2 групи. Та податковий рай може цілком реально вдарити по місцевому бюджету. Адже недоотримають 1,8 мільйони з 2,7 передбачених при діючих ставках. Та сподіваються - втрати компенсують.

Друга група підприємців передбачає до 10 найманих працівників. Відповідно податок на доходи яких буде також сплачуватися до Млинівської об'єднаної територіальної громади, - розповів заступник Млинівського селищного голови Валерій Феха.

Ця хатина у селі Добрятин претендує невдовзі стати будинком із найбільшою кількістю зареєстрованих. Саме сюди пропонує "прописатися" голова Млинівської об'єднаної громади тим підприємцям, хто хоче платити значно зменшені податки. Будинок у селі, а не в самому Млинові, вибрав не випадково.

За рахунок збільшення кількості населення ми зможемо утримувати наші заклади освіти, школи. Зараз нам не вистачає освітньої субвенції. Якщо у нас збільшиться коефіцієнт сільського населення по відношенню до міського у нас зміниться формула освітньої субвенції, ми отримаємо додаткові кошти і зможемо розвиватися, - коментує голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький.

Нові податки вступлять у дію лише з 2020 року. Тоді вже й можна робити висновки: спрацював авантюрний план чи ні. До кінця 2019 млинівські підприємці платитимуть податки за старими ставками.
 

Читайте також: найнижчий податок від тепер в Млинівській ОТГ

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber