У Радивилівському районі селяни намагались перекрити міжнародну трасу "Київ - Чоп". А все через школу. Навчальний заклад у селі Ситне реформували два роки тому. Середню школу перетворили на гімназію, а замість 11 класів, лишили 9. Вчителі та батьки проти. Постійно просять повернути школі колишній статус. Наразі їхній терпець увірвався. Прийшли з протестом на сесію сільської ради, одночасно вийшли й на трасу.

Ходять по регульованому пішохідному переході туди й назад. Таким чином жителі села Ситне, що у Радивилівському районі протестують проти реформування школи.

За теперішнім статусом ми є школа гімназія і у нас навчаються дітки тільки з 1 по 9 клас, - розповіла вчитель початкових класів Ситненської гімназії Леся Казмірук.

Школу реформували ще два роки. Мовляв, без згоди педколективу та батьків. Люди неодноразово збирали схід села, звертались у всі інстанкції аби повернути все назад. Але безрезультатно.

На другий схід села був сільський голова, були збори, прийцшло 220 людей. Дійшли згоди, що школу чипати не будуть. Але нас ввели в оману, статус школи був понижений, ні одна дитина не перейшла на навчання у це село, - каже Віктор Лемещук.

У Ситненській гімназії навчається 151 учень. Тим, хто бажає продовжити навчання у школі після 9 класу, пропонують перейти у сусідній, навчальний заклад села Крупець. Але батьки кажуть, це надто далеко.

Якщо сюди то з Гайків добратись у Ситне то 5 км, і ще сюди 10 - 15 км дитина зранку має встати коли?То вона поки доїде, то те що, буде знати до уроку забуде, - говорить мати дев'ятикласника Марія Мирончук.

Батьки кажуть, учнів старшокласників обіцяли довозити на навчання у Крупець. Але слова лишились словами.

Минулого року одна дівчинка не поступила, пішла у школу Радивилова. Вона не змогла адаптуватись і прийшла у Крупець. Тоді обіцяли, що навіть якщо буде одна дитина їздити то її будуть довозити, але та дитина добирається самотужки - ніхто її не возить.

Таким чином 9-ти класники навчання не продовжують, у сусідні села не їдуть, а відразу поступають в училища райцентру бо так зручніше доїжджати.

Іде автобус вранці, він іде на Броди. У нього не можна сісти. От мій внук мусив в 10 клас їздити у Радивилів, - розповідає бабуся школяра.

Школа перспективна, кажуть вчителі. Зараз у 9 класі навчається 14 учнів, а до першого цьогоріч піде 37. Люди вимагають аби школі повернули статус середньої, а з 9 класів зробили 11. Батьки та вчителі вийшли на міжнародну трасу Київ - Чоп. Рух не перекривали, рухались по регульованому пішохідному переході на зелене світло. У той же час на сесії сільської ради розглядалось питання школи.

Передбачається, що мають бути і гімназії і ліцеї в ОТГ, якщо є така можливість їх зробити. Як ми будемо виглядати у держава? Бо комусь просто хочеться щоб була середня школа, - каже секретар Крупецької сільської ради Раїса Хомяк.

Попри суперечки, 12 депутатів все ж проголосували за те, аби повернути школі статус середньої.

Рішення прийняте, процедура запущена, її валити вже не має сенсу. Ми надіємось, що батьки дотримають свого слова, що діти будуть навчатись у цій школі, що буде для кого її відновлювати, для кого спрямовувати кошти. - розповів голова Крупецької сільської ради Віталій Мокшин.

Для проведення всіх процедур реформування навчального закладу, потрібно трохи більше двох місяців. Зі слів сільського голови, з 1 вересня школа стане середньою, а старшокласникам вже не доведеться їхати у сусідні села. 

До теми: у Крупці люди вийшли на міжнародну трасу (ФОТО/ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber