Частина закладів охорони здоров‘я Рівненщини можуть потрапити в колапс, через недофінансування на програмне забезпечення.

З квітня 2020 року усі заклади охорони здоров'я повинні заключити договори з НСЗУ. Для цього вони зобов'язані виконати вимоги які запровадило Міністерство згідно з реформою охорони здоров'я. Щонайменш придбати програмне забезпечення для внесення даних про пацієнтів онлайн.

Втім, не усі заклади можуть їх виконати. Приміром в місцевих бюджетах не усіх районів знайшлись кошти на програмне комп'ютерне забезпечення.




"Ми повинні виділити щонайменш 9 мільйонів гривень, адже в іншому випадку, ці заклади не зможуть заключити угоди з НСЗУ. Виділена лише третя частина від потреби. Вони такого навантаження не витримають. Це буде колапс," - повідомила депутатка Світлана Богатирчук Кривко.

Однак, головна фінансистка області Лідія Біляк, запевнила про те, що труднощів не виникне. Нагадала, що первинну ланку медицини дофінансовували уже після заключення угод з НСЗУ. Дані слова підтвердив і Юрій Осіпчук, втім каже, що проблеми виникнуть у тому, що без програм не буде можливості внести інформацію в базу і отримати кошти з НСЗУ. Відтак, частина медичних закладів можуть втратити кошти і їх робота через колапс може бути загальмована. 

Голова ОДА Віталій Коваль на противагу запевнив, що кошти знайдуть в резервах. 

Бюджет 2020 року сесія прийняла.