Під загрозою великі фінансові надходження на будівництва. Усе через пандемію.

260 мільйонів гривень цьогоріч мали надійти на Рівне нщину з Державного фонду регіонального розвитку. Втім, пандемія коронавірусу ввела свої корективи в життя усього світу. Відтак, частина з 13 затверджених об’єктів - можуть стати “довгобудами”. Хто і чому - розбирались “Рівне 1”.

ДФРР

Що ж це таке? Це державний фонд, що співфінансує з місцевими бюджетами проекти які відповідають критеріям визначеним Державною стратегією регіонального розвитку та стратегією розвитку області. Тобто, якщо в стратегії прописаний розвиток спорту, то передусім гроші отримати можуть проекти будівництва спортивних комплексів. Таким чином перемогу здобували багато різних проектів які заодно дозволяли робити регіон привабливим і водночас розвивати. Хоча здебільшого, це будівництва шкіл, спорткомплексів, іноді очисних споруд та ремонти. Що є не стільки розвиток, як крайня необхідність. За кошти ДФРР змагаються як автори проектів, так і політики. Адже це можливість затягнути величезні кошти до місцевої казни. 

13 об’єктів

Цьогоріч, Рівне нська ОДА відібрала 13 проектів. Сума яка мала б надійти з Державної казни становила 260 мільйонів. Цю суму між відібраними об’єктами розподілила спеціально створена комісія Рівне нської ОДА. Обов’язковою вимогою було співфінансування з місцевих бюджетів. Усі ОМС гарантували таке співфінансування, сподіваючись на розвиток у своєму регіоні. Сюди увійшли такі об'єкти як спорткомплекс на Макарова, ремонт обласної бібліотеки, будівництво садочка на Коновальця і багато надважливих будівництв в районах області:

  Також, цьогоріч до уваги комісії бралась програма президента “Велике будівництво”, якою передбачено в пріоритеті фінансування тих об’єктів, що могли бути здані в експлуатацію вже цьогоріч. Це 5 об'єктів в переліку. Спортивні споруди в Дубровиці, Сарнах, Дубно та Костополі, а також дошкільний навчальний заклад в Березному.
 

Коронавірус

Втім, нещодавно на сайті Мінрегіону з’явилась інформація про те, що кошти на розвиток громад будуть перекинуті на боротьбу з коронавірусом.

Проектом закону про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік, розробленого для вживання заходів з нейтралізації наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19 та підтримки економічної активності в країні, передбачено, зокрема, виключення фінансування Державного фонду регіонального розвитку та інших програм та субвенцій, які мали спрямовуватись на розвиток територій у 2020 році.
  Саме тому міністр Олексій Чернишов занепокоївся і звернувся 8 квітня до бюджетного комітету Верховної ради з проханням виділити кошти хоча б на програму "Велике будівництво".
 

Нам вдалось запитати перспективу такого рішення парламенту у нардепа Олександра Аліксійчука:

В першому варіанті бюджету, який не набрав необхідної кількості голосів на попередньому позачерговому засіданні, забрали всі кошти 9,5 млрд. Зараз ситуація змінилася і зняли лише 2.5, натомість залишилося 7,6.  Після голосування за бюджет в понеділок стане зрозуміло куди і скільки коштів може зайти на проекти і формула їх розподілу. Поки що мова йде про “Велике будівництво”, але дискусії тривають. Точна сума і формула розподілу буде зрозуміла в понеділок”,- прокоментував пан Олександр.

Тобто, в стінах парламенту розглядали варіант забрати геть усі кошти по ДФРР, але сподівання є лишити хоча б на програму президента. В понеділок планують остаточно вирішити це питання.

Однак, в Рівне нській ОДА вважають що підстав для занепокоєння принаймні поки - нема. Не зважаючи на той факт, що кошти поки не надійшли на жоден об’єкт:

 

 

“Зміни до розпорядження Кабміну щодо зняття фінансування із затверджених на Рівне нщині об'єктів ДФРР не вносилися. Тобто станом на зараз передбачені кошти на будівництво наших об'єктів не знімали,” - коментує заступниця очільника ОДА Людмила Шатковська.

Садочок на Коновальця

Варто зазначити, назріває питання про доцільність освоєння 8 мільйонів гривень виділених з міської казни на проект будівництва садочку на Коновальця. Адже у разі зняття 75 мільйонів з ДФРР на це будівництво, відповідно не потрібне оновлення проектно - кошторисної документації. Адже за рік вона може стати застарілою. І далеко не факт чи наступного року влада вважатиме за доцільне виділяти таку суму на один об’єкт у місті. 

Очевидно, передбачаючи такий ризик, як нам повідомили в Управлінні капітального будівництва - договір з проектантом ще не підписано:

 “Наразі працюємо над документацією, до кінця тижня очікується підписання договору з проектантом,” - коментує начальник управління Віталій Кардаш.

Подібна ситуація може трапитись і з іншими будівництвами, що витратили кошти на коригування та виготовлення проектно-кошторисної документації. Зупинка фінансування тягне за собою втрату робочих місць, псування розпочатих будівництв і кризу для тих фірм, що на свій страх і ризик почали роботу вище виділених коштів. Цілком ймовірно будуть освоєні лише кошти органів місцевого самоврядування І коли завершиться карантин багато українців відчують яку незворотню і руйнівну силу мав вірус. І це не лише про здоров'я.

"Рівне 1" уважно слідкуватиме за прийняттям змін до бюджету України і вже на наступному тижні повідомимо - яким районам пощастить отримати хоч якесь фінансування.