Лише за 9 місяців цього року у Рівненській області лікарі зафіксували 1645 випадків захворюваності на інсульт. У порівнянні з минулим роком, ця цифра знизилася. Але от смертність навпаки. 645 осіб померли від цієї недуги цьогоріч. Це на 11% більше ніж у 2019-му. До слова, інсульт посідає друге місце серед причин смерті серед дорослого населення. Щоб цьому запобігти та поінформувати людей, 29 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом.

Адаму Демченко 68 років. Чоловік пережив 3 інсульти. Після останнього - прикутий до ліжка і майже не говорить. Має ще й цукровий діабет.

Навіть вночі, додає пані Наталія, потрібно чергувати біля чоловіка. Тому допомагають їй у цьому діти та внуки. Окрім того, додає, коштів на усе лікування доводиться витрачати чимало.

Але жінка не здається. Бо знає, що потрібна чоловіку. Лікарі кажуть, на виникнення інсульту впливає спадковість та нездоровий спосіб життя. Крім того існують випадки, коли хвороба виникала і у дітей. Тому наполегливо рекомендують слідкувати за своїм здоров'ям.

Хвороба не завжди спричиняє летальні наслідки. І з нею навіть можна жити повноцінним життям. Але для цього необхідно виконувати усі вказівки лікаря та багато рухатися.

Щороку в Україні медики фіксують більше 110 тисяч випадків інсультів. Крім того частота захворюваності в 1,5-2 раза перевищує середньосвітові показники.

Попри недугу, яка спіткала родину Демченків, подружжя не пропускає можливості висловлювати свої почуття один до одного. Кажуть, зараз для них важлива не лише підтримка близьких, а й держави. Бо зазвичай, аби боротись з хворобою потрібне не лише добре слово, а й гроші та ліки.

Читайте також: У Рівненській області в 3 рази збільшили кількість місць для хворих з COVID-19