У багатьох випадках безсоння - показник того, що у людини є певні проблеми зі здоров'ям. Швидше за все, ваш лікар порекомендує вам пройти повне обстеження, щоб встановити справжні причини цієї недуги.

Давайте дізнаємося, що може розповісти безсоння про ваш стан.

1. Підвищена активність щитовидної залози


Можливо, у вас гіпертиреоз - синдром гіперфункції щитовидної залози, вироблення великої кількості гормону тироксину.При гіпертиреозі ви можете відчувати такі симптоми: порушення апетиту, діарея, почастішання серцебиття, м'язова слабкість, втома, погіршення зору, часте запаморочення, втрата ваги.

Що робити:
Зверніться до лікаря і встановітьправильнийдіагноз.

2. Ви страждаєте тривожними розладами

Ймовірно, те, що не дає вам спати по ночах, - це ваші думки. Переживали ви щось останнім часом, що сильно на вас вплинуло?Експерти сходяться на думці, що людський мозок не може розслабитися до тих пір, поки людина турбується про що-не будь.

Що робити:
Якщо ви постійно страждаєте безсонням, вам слід звернутися до фахівця. Ви повинні знайти спосіб заспокоїтися і розслабитися перед засипанням.Деяким людям допомагає медитація або прослуховування спокійної музики перед сном.

3. Ви фізично виснажені
Так само, як тривожність і занепокоєння, фізичне напруженн яможе призвести до безсоння.Температура вашого тіла, частота серцевих скорочень і адреналін досить високі, що впливає на процес засинання. Навіть, якщо ви зможете хоч трохи подрімати, то на ранок ви прокидаєтеся, відчуваючи себе все так же втомленими і розбитими.

Що робити:
Відпочиньте.

4. Печія 


Захворювання шлунково-кишкового тракту однозначно впливають на якість сну.У положенні лежачи шлункова кислота довше затримується в стравоході, внаслідок чого людина не може заснути, або ж прокидається з відчуттям печіння в грудях і гіркотою в роті. Вельми неприємне почуття, треба сказати.

Що робити:
Зверніться до лікаря і встановіть правильний діагноз.

5. Відчуття голоду.

Безсоння може бути пов'язана з харчуванням.Наприклад, ви завжди вечеряєте в різний час. Скажімо, позавчора ви поїли о 6 годині вечора, вчора в 9, а сьогодні в 5. До ночі ви відчуваєте почуття голоду через дисбаланс в харчуванні.

Що робити:
Це ще раз підкреслює важливість чіткого режиму прийому їжі.

6. Ви п'єте занадто багато кави 


Чи знаєте ви, що для повного виведення кави з організму в середньому потрібно від 8 до 10 годин?Якщо ви вип'єте пару чашок кави вранці, то до того часу, коли ви повернетеся додому, з вашого організму виведеться близько 75% кофеїну. Оскільки кофеїн є стимулятором, він може стати причиною вашого безсоння.

Що робити:
До речі, якщо ви скоротите дозу кофеїну, ви не позбудетеся від безсоння відразу ж.Просто будьте терплячі, з часом ви звикнете - і відновите якість сну.

7. Поганий стан шкіри, особливо під очима

Коли ви страждаєте від безсоння, стан вашої шкіри погіршується. Недосипання змушує організм працювати в два рази старанніше, щоб доставити кисень до життєво важливих органів, але при цьому ваше тіло недає достатню кількість кисню шкірі. Таким чином, з часом темні кола навколо очей стають більш помітними.

Що робити:
Якісний сон завжди позитивно впливає на здоров'я шкіри, оскільки стимулює оновлення клітин, «ремонтує» тканини організму і сприяє виробленню колагену, що уповільнює процес старіння шкіри.

8. Погіршення концентрації уваги


Безсоння може привести до погіршення вашої когнітивної функції. Ви втрачаєте здатність концентруватися на завданні, повільно думаєте і стаєте менш уважним.Якщо ваші робочі обов'язки вимагають точності, пильності і виконання всіх правил безпеки, то безсоння, безумовно, піддає ризику вас і оточуючих людей. До речі, якщо ваші проблеми зі сном тривають вже дуже довгий час, це може привести до провалів в пам'яті, оскільки ваш мозок не відпочиває - і не має можливості відновитися.

Що робити:
Так що не відкладайте пошукрішення і вирушайте до лікаря, щоб дізнатися про неполадки у вашому організмі.

9. Слабкий імунітет
Як часто ви застуджуєтеся? Якщо ви страждаєте безсонням, ви будете частіше хворіти, оскільки у вашого організму ослаблена захист проти вірусів і бактерій. Безсоння - це істотний рівень стресу для вашого тіла. В результат іімунітет знижується, і ви стаєте уразливими до різних захворювань.

Що робити:
Хороший сон допомагає організм увиробляти цитокіни - гормоноподобні білки, які допомагають боротися з інфекціями і запаленнями. Однак, коли людина погано спить, рівень цього білка в організмі падає - а значить, він тепер відкритий для «вторгнення» вірусів та інфекцій.

10. Ваш режим і умови сну порушені
Ваш спосіб життя дуже потужно впливає на загальне самопочуття. Можливо, причина, по якій ви страждаєте безсонням, полягає в тому, щови не можете розслабитися і відключитися від проблем, навіть лежачи в ліжку. Ви використовуєте гаджети перед засинанням? Дослідження довели, що ця звичка здатна порушити ваш цикл сну. У вашій спальні занадто жарко, душно або, навпаки, занадто холодно?

Що робити:
Займіться цим питанням, змініть режим і умови сну - і ви побачите, наскільки позитивно це на вас позначиться.