Фото ілюстративне
Об'єднані громади області також запроваджують карантинні заходи та шукають гроші у місцевих бюджетах, аби протидіяти коронавірусу. Закрили тимчасово ринки та ввели деякі інші обмеження.

Клесівська ОТГ уже припинила навчання у всіх освітніх закладах.

- Звертаюся до батьків - ваші діти повинні бути вдома, а не в місцях масового скупчення людей. Звертаюся до роботодавців - з розумінням поставитись до графіку роботи працівників, в кого є діти дошкільного віку. Тим хто приїхав з країн, де зафіксовано спалахи коронавірусу, при перших ознаках респіраторних захворювань слід звернутись до свого сімейного лікаря. В разі відсутності телефону вати 103. Ні в якому разі не займаєтесь самолікуванням, - звернувся голова ОТГ Василь Гриник. - Прошу вас проявити соціальну відповідальність. Не панікувати, а бути свідомими та відповідальними не лише за себе, але й за оточуючих.

У громаді тимчасово зупинили роботу Клесівського ринку, разом з поліцією котролюють, аби не відбувалася несанкціонована торгівлі на вулицях населених пунктів, а також тимчасово припинили діяльність на території селищної ради кафе, барів, їдалень.

Окрім того під час позачергової сесії затвердили програму з метою забезпечення належного проведення заходів щодо своєчасного запобігання масового ураження громади. Вона передбачає придбання засобів поточної дизінфекції, засобів індивідуального захисту, експрес-тестів та інших необхідних витратних матеріалів для КНП "ЦПМСД" та КНП "Клесівська района лікарня". Для цього з селищного бюджету виділили 80 тис. грн.

Крім того надана інша субвенція районому бюджету в сумі 70 тис. грн.КНП "Сарненська района лікарня" на проведення заходів по запобіганню та боротьбі з короновірусною інфекцією на території Сарненського району.

Також даним рішенням затверджено субвенцію 130 тис.грн. на утримання КНП "Сарненська центральна района лікарня", який надає вторину медичну допомогу жителям Клесівської селищної ради (в тому числі на виплату заробітної плати працівникам).

Читайте також: У Рівному перейшли на жорсткий карантин

У Млинівській ОТГ повідомили, що найближчим часом працівниками селищної ради дезінфікуючими засобами буде оброблено громадські місця, території та приміщення усіх закладів ОТГ, вулиці Млинова та населених пунктів старостинських округів. Медичні працівники постійно ведуть роботу по контролю за станом здоров'я осіб, які протягом останніх 14 днів прибули на територію громади з-за кордону.

Селищною радою виділено із резервного фонду 500 тис.грн. на заходи із протидії коронавірусу на Млинівщині.

Також жителів громади просять обмежити візити до установ та організацій без гострої необхідності. На період карантину Млинівська селищна рада призупиняє проведення особистих прийомів громадян. Водночас усі запитання можна вирішувати у телефонному режимі за номерами селищної ради 0365965484, 0365964451.

Читайте також: Коротко про карантин (ІНФОГРАФІКА)

Тараканівська ОТГ також просить жителів без нагальної потреби не відвідувати Тараканівську сільську раду та Рачинський старостинський округ. Всю необхідну інформацію можна отримати, зателефонувавши за номером (03656) 51233, або за зверненням на електронну пошту: tarakaniv.sil.rada@ukr.net. 

У громаді призупинили роботу закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Також якщо жителі мають інформацію, що на території Тараканівської ОТГ перебуває особа, яка нещодавно прибула із країн, у яких зареєстрований випадок COVID-19 : Китай , Японія, Німеччина, Корея, США, Таїланд, Камбоджа, Шрі-Ланка, Австралія, Канада, Італія, Польща, Велика Британія, Фінляндія, Франція, Малайзія, Сінгапур, В’єтнам, Іспанія, Бельгія, Непал, Філіппіни, Швеція, Росія, Індія,ОАЕ, просять повідомити працівників амбулаторії загальної практики сімейної медицини:

с. Тараканів – Новосад Наталія Леонідівна – (03656) 51223; 099 2178925;

с. Рачин – Кирильчук Мирослав Григорович – 066 7357814;

с. Великі Загорці – Стеха Тетяна Миколаївна – (03656) 51211; 095 5066202

Читайте також: Варто подивитись: мультфільм для діток про коронавірус

У Шпаівській ОТГ, окрім усіх вже звичних заходів, просять повідомляти Шпанівську сільську раду про осіб, що прибули з країн, у яких зареєстровані випадки коронавірусу COVID-19 за тел. 0950555358; (0362)277-689.

Для населення підготували інформаційні бюлетені з контактними номерами спеціалістів сільської ради.

Та чи не найбільше обговорення викликав "транспортний карантин". Маршрутки: Рівне -Шпанів, Рівне -Олексин від 18 березня 2020 року будуть їздити до 12 год.дня. З міста остання маршрутка о 11:30.

Тож жителі громади вже самоорганізовуються для доїзу у Рівне на роботу, або шукають компанію для піших прогулянок. А також просять місцеву владу подумати над організацією хоча б кількох автобусів.

КП «ВеликоШпанівське» повідомляє, що у зв‘язку із запровадженням карантину по всій території України працівники комунального підприємства будуть працювати дистанційно, квитанції по оплаті побутових відходів надходити не будуть. Вся необхідна інформація буде надаватися за номером телефону (068)-89-99-237.

Свої рекомендації жителям громади підготували і Шпанівські медики.

Читайте також: в Україні підтвердили 14 хворих на коронавірус: серед них двоє дітей