фото ілюстративне
Комунальні стосунки. Із початку цього року підприємства, які надають комунальні послуги, можуть нараховувати пеню, якщо споживач не вчасно сплатить рахунки. Та не лиш батогом, але й пряником. Наприкінці грудня минулого року Мінрегіон розробив механізм перевірки якості комунальних послуг. Відтак, поскаржитися на неякісний вивіз сміття, чи відсутність гарячої води, або ж холодні батареї і довести свою правоту має стати простіше. У зв`язку із цим, легше тепер отримати перерахунок за неякісну послугу чи компенсацію збитків. Як це працює, чи не працює - дивіться у сюжеті Анни Хіночик.

Гаряча вода відсутня. Точніше - не регулярно присутня. Рівнянка Анна каже, якість деяких комунальних послуг у Рівному бажає кращого.

Жінка зі скаргами поки нікуди не зверталася. У Держпродспоживслужбі ж кажуть, перед тим, як писати скаргу, потрібно як слід вивчити договір, який ви підписали із постачальником послуг.

Не влаштовує рівнянку Анну і якість газу. Каже, ще 12 років тому у її помешканні встановили індивідуальний лічильник. І те, як показники різко змінилися за кілька останніх років - викликає запитання. Мовляв, кількість мешканців у квартирі не збільшилась. Газом користуються лише для приготування їжі.

А якось взагалі залишилась без нього на кілька днів. При цьому, каже жінка, про відключення ніхто не повідомляв. Аби з`ясувати, в чому причина і коли газ з`явиться, довелося мало не марафон вибігати по місту.

А от ризикнути і довести свою правоту вирішив Михайло, - мешканець Великих Межиричів на Кореччині. Через високу напругу тут у серпні минулого року в багатьох мешканців села згоріла побутова техніка.

Дивіться також: На Рівне нщині виявлено незаконну передвиборчу агітацію (ВІДЕО)

Відтак, написав скаргу в "Рівне обленерго", склали акт, а чоловік віддав техніку на експертизу, аби встановити суму збитків. Минуло півроку, телефонуємо, аби запитати, чим справа закінчилася.

В Держпродспоживслужбі кажуть, якщо йдеться про захист прав споживачів, то вони звільнені від сплати судового збору. Михайло ж скаржиться, - компенсація згідно із висновками експертизи - всього дві тисячі гривень, тоді як збитки - в рази більші. А все тому, що сервісний центр не усю техніку взяв на дослідження.

Якщо ж споживач, як у ситуації з Михайлом, не знає, куди звернутися, Держпродспоживслужба може надати повний перелік із адресами таких сервісів на Рівне нщині . Що ж стосується Михайла, то він, маючи висновок експертизи на дві тисячі гривень, може звернутися за відшкодуванням не зважаючи на те, що минуло півроку. Бо те, що Михайло почав ремонтувати власними коштами, вже влетіло в чималу копієчку.

Більше того, кажуть в управлінні захисту прав споживачів, якщо в сільській раді склали список техніки, яка згоріла і якщо вона досі не відремонтована, Михайло може ще раз віддати її на експертизу, знайшовши сервісні центри, які мають ліцензію на ті види техніки, яка є у селянина. Бо термін давності становить три роки, а він ще не сплив. Всім іншим радять - кидати справу на півдорозі або ж не скаржитись взагалі - точно не вихід і точно не накористь вашому гаманцю. Адже велика кількість скарг - задовольняється.

Компенсовують споживачам збитки без проблем, кажуть в Рівне обленерго, якщо на те є підстави.

Кажуть, готові оплатити ремонт техніки і Михайлу Славінському, якщо принесе їм висновок експертизи. Якщо комунальна послуга неякісна - баритися із викликом фахівців, які зафіксують усі обставини - не варто. Бо чим довше споживач йде зі скаргами, тим важче потім з`ясувати, хто і в чому винен, а відтак - довести правоту споживача і домогтися перерахунків.

А ще варто прослідкувати, чи подана заявка зареєстрована, і ким зареєстрована. Обов`язково має бути дата. Надавач послуги повинен прибути у ті терміни, які зазначені у договорі, зазвичай це - впродовж двох днів. Та, до прикладу, у Рівне обленерго скарги розглядають від 15 до 30 днів. Ще до 30 днів може зайняти усунення недоліків. Якщо ж роботи серйозніші, скажімо - заміна елементів в мережі - термін у рази більший.

Дивіться також: 11-річна дівчинка з Рівного презентувала власну нотну збірку (ВІДЕО)

Закон захищає не лише споживачів, але й надавачів послуг від недобросовісних споживачів. Із першого січня тим українцям, які заборгували, мали б нараховувати пеню за кожен день протермінування платежу. Та в більшості підприємств, які надають комунальні послуги, про це воліють мовчати. Мовляв, розпоряджень зверху, себто з Києва, ще не надходило, то й вони нічого не запроваджують. Застосовувати пеню, чи не застосовувати, а якщо застосовувати, то як - не знають і в секторі НКРЕ КП у Рівне нській області.

Володимир Нечипорук розглядає пеню не як обов`язкову норму, а як право кожного окремого підприємства. А чи скористається воно ним, то вже інша справа. Споживачам же радять уважно читати договори, бо пеня вже може бути там прописана давно. Тож питання лиш за тим, коли її застосують.