9-сантиметрового гельмінта витягнули з повіки ока у жінки. Подія сталась нещодавно на Волині. Глист ворушився під шкірою. Туди його міг занести комар. На Рівненщині таких випадків сталось два з початку року. Медики, кажуть стерегтись комарів потрібно цілий рік. Чому, дивіться далі.

Усіх цих паразитів медики вийняли з людей, - розповідає ентомолог паразитологічної лабораторії Рівненського обласного центру контролю та моніторингу хвороб Руслана Драб. Гельмінти під шкірою не екзотика. На території Рівненщини за останніх 15 років виявили 42 випадки підшкірного дирофіляріозу у людини. Два з них цьогоріч. Переносить хворобу заражений комар.

Хворіють собаки, коти, а також дикі мясоїдні тварини. Комари лише переносники. Свого часу спеціалістам вдалося зробити унікальні фото. Це личинки в тілі комара.

У людини ця хвороба може локалізуватися у різних ділянках тіла, лічинка міграційна та найчастіше уражаються очі. Подібний випадок днями зафіксували у сусідній Волинській області. У сорока річної жінки, офтальмологи виявили гельмінта на повіці ока.

Лікарі видалили паразита. Він виявився 9-ти сантиметровим. Дорослі особини можуть сягати і 15 сантиметрів завдовжки. А ще паразит може мігрувати на кілька сантиметрів щодня. Однак, лякатися не варто- кажуть експерти.

Крім того, не після кожного укусу зараженого комара, у людей розвивається підшкірний дирофіляріоз. Найкращий ж спосіб уникнути захворювання - уникати укусів комарів.

Взимку ж, бути обережними у сирих приміщеннях, підвалах і інших місцях ймовірного проживання цих комах. Від людини до людини заразитися неможливо. Жахатися котів і собак теж не варто. Без укусу комарів хвороба не передається. Краще попіклуватися про лікування чотирилапих від гельмінтів завчасно.

Читайте також: Захищені законом: в Україні запрацював закон про захист тварин