Відповідно до медичної реформи, до кінця 2019 року, МОЗ України планує ВІЛ позитивних людей передати на облік до сімейних лікарів. А на місці закладу, де ці люди перебували на обліку, хочуть створити центр громадського здоров'я. Тож чи підтримують таке нововведення віл інфіковані та яка реакція лікарів на це, далі у сюжеті.

Це Даринка, їй 6 років. Вона дуже кмітлива та енергійна. Однак, її імунітет підтримують спеціальні препарати, адже у дівчинки діагностували ВІЛ. Батьки дівчинки не приховують недугу дитини, та відкрито говорять про це на камеру.

Мама Дарини розповідає, після того як із центру підтримки ВІЛ позитивних звільнився педіатр, сім'ї було важко ходити за медикаментами у центр, а на медичний огляд до поліклініки.

Про те, що центр СНІДу реформують, підтверджують і його працівники.

Спочатку сімейний лікар має підписати потрібну кількість декларацій із пацієнтом, після того ж, медик набиратиме свою диспансерну групу. Тобто хворий розповідатиме йому усі свої хвороби. У цю групу входитимуть пацієнти з сердечними, дихальними хворобами. А також інфіковані туберкульозом або ВІЛ/СНІДом.

За словами медика, це відбуватиметься не в примусовому порядку. Якщо людина не хоче стояти на обліку та отримувати відповідної медичної допомоги, то вона може й не озвучувати свій діагноз.