У Рівному "євробляхарі" не можуть розмитнити свої автомобілі. Десятки транспортних засобів стоять у зоні митного контролю. Мовляв, процес гальмує митниця. А саме її працівники вимагають неправомірні благодійні внески та завищують вартість автомобілів. У митників своя правда. Кажуть, працюють у звичному режимі. Благодійні внески називають штрафами згідно закону. На чиєму боці правда, намагалась розібратись Анна Яцук.

Рівнянин Максим Гладун придбав у Литві мерседес. Заплатив за нього 1 тисячу євро. Автомобілю 16 років. Вирішив чим швидше його розмитнити в Україні. Чоловіку це вдалось. Сплатив 2.200 доларів, та 8.500 гривень. Останню суму чоловік називає неправомірним штрафом.

Представники брокерських компаній, кажуть власники "євроблях" стали заручниками рівненської митниці. Змушені додатково викласти з гаманця 8.500 гривень аби розмитнити авто. Хто не платить, тому відмовляють.

Відмову на розмитнення можливо оскаржити у суді. Але на це потрібен час. Автовласник може втратити можливість розмитнити своє авто в пільговий період, коли діє знижка, передбачена державою. Представники брокерської компанії, кажуть за 5 днів розмитнили всього 20 автомобілів на іноземній реєстрації. Десятки транспортних засобів стоять у зоні митного контролю.

Зі слів брокерів, митниця почала самостійно визначати ціну розмитнення. Завищують на кілька тисяч євро.

Керівництво рівненської митниці закиди у свій бік спростовує. Кажуть, працюють у звичному режимі. Розмитнили 48 автомобілів на іноземній реєстрації, на суму 2.4 мільйони гривень. Так звані благодійні внески називають штрафом відповідно до закону.

Самостійно встановлювати і "накручувати" вартість автомобіля, мовляв, не можуть. Все згідно з формулою, яка прописана у законі.

Додають, деякі проблеми у роботі є. Бо система перевантажена і ще невдосконалена. Для автовласників створили гарячі телефонні лінії, аби ті могли з'ясувати всі питання щодо розмитнення.