Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Децентралізаційний марафон України: за чиї гроші банкет?
частина 2
Децентралізаційний марафон України
за чиї гроші банкет?
Жити самостійно, вирішувати на що і скільки грошей витрачати, але де ці гроші брати? Ці твердження й питання виникають у кожного, хто принаймні припускав думку про життя в об'єднаній територіальній громаді. Які надходження в бюджети прорахували ініціатори реформи децентралізації, з якими проблемами зіштовхнулися на місцях та чи настільки не залежать ОТГ від інших, формуючи власні «гаманці». Про це й розпитали управлінців Рівне нської та Чернівецької областей.
Бюджетні перипетії – те, з чим мають клопіт і міста, й старі райони, й об'єднані громади, чи то нові, чи то вже досвідчені.
Рівне нська область забезпечила перевиконання власних надходжень до бюджету за 9 місяців у порівнянні з минулим роком на 25%. Загальна сума надходжень становить 3,3 мільярда гривень. Основний наповнювач – податок на доходи фізичних осіб.
- Дев'ять місяців – це відповідальний період для бюджетоутворення, - каже консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівне нського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила Кушнер. – Приємно відзначити, що із 45 місцевих бюджетів області, які знаходяться у прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом, лише кілька бюджетів не виконано. Решта мають перевиконання у 110, 120 та навіть 140%. Великі успіхи є й в ОТГ області. У прямих міжбюджетних відносинах зараз перебуває 25 громад. Вони мають загальне перевиконання у майже105 відсотків, сума ця становить 15 мільйонів гривень. Найкращі показники демонструють Привільненська, Тараканівська та Малолюбашанська громади. А от Миляцька громада має виконання бюджету менше 85%, що змусить переглянути видатки.
Людмила Кушнер
консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівне нського регіонального відділення Асоціації міст України
Основні шляхи наповнення, які залежать від місцевої влади, каже Людмила Кушнер, це створення комісій або штатних посад інспекторів праці, що добре впливає і на бюджет, і на створення робочих місць, і на легалізацію бізнесу.

Якщо грошей бракує – попроси у сусіда. Всі навряд дасть, але й у біді не кине. Відразу три об'єднані громади Рівне нщини – Привільненська, Мирогощанська та Тараканівська - підписали договір про міжмуніципальне співробітництво.
Наталія Сорочинська
голова Тараканівської ОТГ
- На базі Мирогощанського методичного центру буде діяти спільний методичний центр, який буде вести повністю забезпечення допомогою наших освітніх закладів. Ми вирішили спробувати самі. У нас є багато вчителів, які вже є готовими методистами, то для чого шукати десь? Порахували, що на цьому навіть можемо зекономити чималі кошти. Адже вчителі продовжуватимуть працювати у своїх школах, а за роботу у методичному центрі вони отримуватимуть невелику доплату. Та головне, що ми спробуємо щось нове, - каже голова Тараканівської ОТГ Наталія Сорочинська.
Позабюджетні кошти, а саме різноманітні грантові програми, допомагають залучати Буковинським громадам у «Агенції розвитку громад Буковини».

Організація працює з 2016 року.

Спершу займалися кадрами, а тепер – фінансами. Зокрема, скеровують роботу на створення кооперативів у громадах.

Для цього залучають різноманітні кошти - у тому числі європейських донорів. Проекти дозволяють заробляти невеликим громадам, використовуючи те, що мають, розвиваючи його та примножуючи.
Неля Малько
виконавчий директор «Агенції розвитку громад Буковини»
- Більшість наших громад сільські. Звичайно, що є частина, яка економічно розвинена. Але є депресивні села, де люди виїжджають на заробітки, де економіка не працює. Тож ми шукали точок економічного зростання. Ми подумали, що це можуть бути кооперативи. Це світова практика, це працює. Ми маємо в області хороші діючі зразки кооперативів, які також були створені за грантової підтримки проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Це кооперативи, які заготовляють гриби, ягоди, лікарські рослини, а також випускають готову продукцію.

Це яскравий приклад того, як невелика фінансова допомога гранту дала поштовх розвитку бізнесу спершу в громаді одного села, а тепер дає можливість прибутку мешканцями практично половини району. Іще один кооператив створили фермери, які мають 2-3 гектари землі. Разом вони купили сільськогосподарську техніку й тепер успішно працюють і обслуговуючи інших, і формуючи невеликі партії сільськогосподарської продукції на продаж. Маючи таке підґрунтя, ми почали працювати у інших громадах по створенню кооперативів. Ідеї, які саме це мають бути кооперативи,
визначають самі громади. Наприклад, спалюють щепу від обрізки дерев у енергетичному кооперативі. Створюють бджолярський кооператив, який дозволить власникам невеликої кількості вуликів спільно формувати великі партії меду на продаж. Маємо сирний кооператив, який залучає інші села, таким чином сприяє розширенню вже існуючої ОТГ.
Загалом, в рамках проекту ми плануємо створити 10-12 кооперативів в області, - каже виконавчий директор «Агенції розвитку громад Буковини» Неля Малько.
Цьогоріч фінансові проблеми торкнулися іще двох бюджетних галузей – освітньої та медичної.
На одну коштів, традиційно, бракує, а от на іншу, ніби, додали.
От тільки чого це коштуватиме?
Світлана Богатирчук-Кривко
заступниця голови Рівне нської ОДА
- Нам пропонують перерозподілити освітню субвенцію, яка є у 2018 року. П'ять областей це зробили. Бо по субвенції є нібито непропорційність та нерівномірність. Так, у нас є ОТГ і райони, де вчителі отримують 20% набавки за престиж, і навіть 30%. І є залишки освітньої субвенції, які станом на 1 січня будуть вільними залишками. Тобто з 1 січня 2019 року ви їх зможете використати як вільні і спокійно пустити навіть на капітальні видатки. Але ми (керівництво ОДА – авт.) проти того, щоб перерозподіляти освітню субвенцію у 2018 році, тому що це соціально не справедливо. Є райони, які гарно підійшли до оптимізації, які відмовилися від тої ілюзії, що не можна закривати початкову школу, бо пропаде село – це ілюзія, бо село тоді розвивається, коли є робочі місця, а не школа, де 30 учнів і 28 вчителів. А у нас є така школа, де було 28 учнів з 1 по 9 клас і 30 вчителів, які приходили з прапорами нам тут оголошували голодування щодо оптимізації і так далі.
~
Інша справа – медицина
Кабмін збільшив обсяг медичної субвенції на 1 млрд грн
Інша справа – медицина. 7 листопада Кабмін збільшив обсяг медичної субвенції на 1 млрд грн та перерозподілив 0,5 млрд грн з резерву медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для погашення заборгованості по заробітним платам медиків; забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну; лікування ниркової недостатності пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю методом гемодіалізу.

- Рівне нщина чекала ці кошти, адже нестача коштів лише на заробітну плату в медичних закладах області складає майже 143 мільйони гривень, - каже консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівне нського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила Кушнер. – Тож за розпорядженням Кабміну на нашу область виділено коштів у
розмірі 43 мільйони гривень. Вони виділені для обласних бюджетів, і рекомендовано обласним державним адміністрація розподілити їх поміж закладами, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. На жаль, це не та сума, яку очікували. Але думаю, що державний бюджет, органи місцевої влади будуть вишукувати ще додаткові резерви. Деякі місцеві бюджети нині мають перевиконання, тож і ці ресурси мають бути спрямовані на погашення заборгованості із заробітної плати. Але у першу чергу це стосується безпосередньо основної заробітної плати. На інші виплати стимулюючого характеру, на премії ці кошти використовувати забороняється.

Отже, до кінця року заклади охорони здоров'я матимуть фінансування на забезпечення лікування хворих на цукровий діабет та з хронічною нирковою недостатністю. Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали всі медичні заклади. От тільки як саме ці зміни прийматимуть, та чи інтереси всіх врахують…

~
Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні провели черговий аналіз показників фінансової діяльності 665 об'єднаних територіальних громад (ОТГ) за підсумками дев'яти місяців 2018 року та порівняли зміну результатів показників рейтингу до І півріччя поточного року.
Власні доходи на одного мешканця

За підсумками дев'яти місяців 2018 року, до місцевих бюджетів 665 ОТГ надійшло 14,6 млрд грн, що на 69,4% (+ 6,0 млрд грн) більше від надходжень, отриманих ОТГ за дев'ять місяців 2017 року. Із розрахунку на одного мешканця громади отримали 2596,1 грн, що більше від аналогічного періоду минулого року на 1063,8 грн (у 1,7 рази).
Динаміка надходжень місцевих податків і зборів

(співвідношення надходжень за дев'ять місяців 2018 року до дев'яти місяців 2017 року).
Місцеві податки і збори є індикатором ефективності роботи органів місцевого самоврядування, оскільки впровадження і встановлення ставок місцевих податків і зборів належить до виключної компетенції місцевих рад.
Рівень дотаційності бюджетів

(питома вага базової/реверсної дотації у власних доходах) розраховано як співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ (без субвенцій).

Найменш залежними від дотаційних ресурсів з державного бюджету є громади з населенням понад 15 тисяч жителів.
Питома вага видатків на утримання апарату

При більшій фінансовій спроможності бюджету частка видатків на утримання апарату управління буде меншою. Тому, у бюджетах із більшим ресурсом витрати на апарат управління у відсотковому вираженні є меншими. Такі громади мають можливість спрямувати більше коштів на розвиток своїх територій.
Експерти наголошують, що підвищення ролі місцевих податків і зборів, досягнення їх максимально можливої мобілізації повинно бути одним із пріоритетних завдань для органів місцевого самоврядування.
Це, в свою чергу, сприятиме посиленню фінансової стійкості та самостійності місцевих бюджетів, ефективності використання наявного фіскального потенціалу відповідних територій і, як наслідок, покращання рівня та якості послуг, що надаються жителям громад. Формування значної частини власних доходів місцевих бюджетів - у прямій залежності від того, наскільки
ефективно органи місцевого самоврядування зможуть організувати весь комплекс робіт із запровадження та мобілізації місцевих податків і зборів.
Для підвищення ступеня фінансової незалежності органи місцевого самоврядування ОТГ повинні здійснювати пошук шляхів для зміцнення фінансового потенціалу своїх територій. Також їх завданням є підготовка привабливих інвестиційних пропозицій та створення робочих місць. Такі кроки дадуть змогу наростити доходи місцевих бюджетів і зменшити залежність від державного.
Координатор з фінансової децентралізації Яніна Казюк констатувала, що невеликі за територією та чисельністю населення ОТГ здебільшого мають низьку фінансову спроможність. Також такі громади не мають достатнього трудового потенціалу для свого розвитку та якісного управління. Виняток становлять окремі громади, на територіях яких розміщені бюджетоутворюючі підприємства та потужні підприємства реального сектору економіки.

Експерт висловила думку, що одним із оптимальних варіантів подальшого розвитку для громад із низькими показниками фінансової спроможності та демографії є їх приєднання до інших територіальних громад та створення більшої за площею і чисельністю ОТГ. Навіть за умови відсутності у такої ОТГ на поточний момент економічних перспектив для розвитку, таке об'єднання надасть можливість оптимізувати територіальну структуру місцевих рад, підвищити ефективність управління територією, покращити інвестиційну привабливість (за рахунок наявності більшої території та більшої кількості трудових ресурсів) та підвищити рівень доцільності капіталовкладень у територію.


Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: