У садочку ваше чадо називають «золотою дитиною», бабуся стверджує, що «малюк, поки не прийшли батьки, поводився чудово», тато легко знаходить спільну мову з сином, а варто мамі залишитися з дитиною, як емоції вирують, нерви натягуються, і сльози готові хлинути з очей. Мамині сльози. Чому так відбувається, що з мамою дитина поводиться найгірше?

Хороша новина: ця ситуація не унікальна, а погана поведінка дитини - це не знак того, що мама погана. Перед вами 3 причини поганої поведінки з мамою.

1. Беззастережна мамина любов

Психологи знають: діти найгірше поводяться з тими, кого найбільше люблять і кому довіряють. Дитина поруч з людиною, до якої прив'язана і якій довіряє повністю, перестає себе контролювати і може розслабитися. Мама - «своя людина», тому дитині можна бути з нею самим собою. Або виплеснути саме на люблячу маму весь той вантаж емоцій від самоконтролю, який дитина накопичила за весь день спілкування в дитячому саду або з бабусею.

2. Канал енергії

Діти харчуються за рахунок маминих емоцій, якщо близькі до неї. Дітям потрібна емоція, з якої вони беруть енергію. Це як в магазині: ми ж йдемо за тістечком або за новою блузкою саме для того, щоб випробувати задоволення і зарядитися цим відчуттям. І дитина знаходить такий підзарядки - їм підійде така людина, від якої енергію можна отримати сповна і ... будь-якими шляхами. Дитина хоче включити маму в потік енергії - пустувати, бігати, стрибати, а мамі здається, що дитина зовсім її не слухається.

3. Синдром «хамелеона»

Дитина нагадує хамелеона: вона залежать від дорослих, тому підлаштовується під дорослих і навіть імітує рухи, слова, звички. Крім таких «повторень», діти імітують ще й відповідні емоції дорослих. І як виходить: Дитина провела півдня з бабусею і налаштувалася на її настрій - вона знайшла потрібний тембр мови, інтонації, швидкість рухів, і тут ... з'являється мама.

Також читайте: Хто кому і ким доводиться після весілля

А мама зовсім інша! І потрібно швидко перемикатися на маму, тому у дитини відбувається «збій систем», але це відбувається в підсвідомості дитини, зачіпає її відчуття і емоції, тому і виходить дитина зі складної ситуації доступним для себе способом - істериками, пустощами, провокаціями.

Хто винен і що робити?

Нікого не потрібно звинувачувати і мучити себе докорами. Перестаньте злитися і накручувати себе, дайте дитині час вийти з емоційного ступору при вигляді мами. Скажіть дитині: «Я знаю, що ти так ведеш себе, тому що скучив і втомився без мене».

Також читайте: Як бачать світ діти від народження до 1 року (ФОТО)

І бажано, щоб ви швидко забрали дитину у бабусі або відправили додому няню - тобто, дали можливість дитині переключитися і не перенапружуватися поруч з двома «різними» людьми. Поступово коло спілкування у малюка розшириться, і він навчиться швидше перемикатися і вести себе з усіма однаково.