Ігноруйте телеграм-канали, якими розписані стіни – це можуть бути шахраї.

На цьому наголосив т.в.о. начальника управління протидії наркозлочинності поліції області Євген Джигар під час прямого ефіру на місцевому радіо щодо стану боротьби зі злочинами, пов’язаними з наркотиками.

У поточному році поліцейські Рівне нщини викрили на 20 відсотків більше наркопритонів у порівнянні з минулим, а наркозбувачів – удвічі. Утім, за словами Євгена Джигара, протидія будь-яким явищам наркоманії, передусім, має розпочинатися із викриття і перекриття каналів постачання, тобто, ще від кордону. Адже саме з Угорщини надходить ацетильований опій у вигляді малісу, з Китаю – марки, а з Франції «Subutex», де його використовують в якості замісної терапії.

Однак наркоманія — це проблема для будь-якого суспільства. І лише комплексний підхід у боротьбі з цим негативним явищем і його наслідками може дати позитивні результати. Це стосується і превентивних заходів, особливо серед підростаючого покоління, і суворішого покарання за наркозлочини, і запровадження спрощеної системи документування наркоз буту, а також врегулювання на законодавчому рівні питання заборони продажу нарковмісних лікарських засобів.

«На сьогодні існують такі медикаменти, які містять у своєму складі наркотики, тож продавати їх не варто, — зауважив Євген Джигар. — Ми протягом двох років боремося із цим, неодноразово зверталися до влади, аби заборонити продаж таких ліків, утім поки результату нема».

Крім того, керівник управління протидії накрозлочинності поліції області наголошує громадянам бути обачними та ігнорувати написи із адресами телеграм-каналу, розміщені на стінах будинків.

«Звісно за цими фактами ми проводимо досудове розслідування і встановлюємо осіб, які ймовірно займаються розповсюдженням наркотиків, — зазначив Євген Джигар. — Утім все більше трапляється випадків, коли особи перераховують гроші, а натомість «товару» не отримують. Тобто потрапляють на гачок шахраїв».

Як додала керівник благодійного фонду «Наше Майбутнє» Людмила Рибчук, яка теж брала участь у радіоефірі, одним із напрямів діяльності їхньої організації є боротьба з наркоманією, зокрема у профілактиці ВІЛ-інфекції та інших соціально-небезпечних хвороб. Завдяки їхній роботі щодо заміни використаних шприців на нові, протягом десяти місяців до фонду здали 150 тисяч використаних шприців.

«І це хороший показник, адже це – безпека наших громадян, — підкреслила Людмила Рибчук.

Інформує відділ комунікації поліції Рівне нської області.