Батьки завжди бажають добра своїм дітям. Але часом одним необережним словом або фразою вони можуть не тільки вдарити по самооцінці, а й травмувати психіку маленької людини, навіть не підозрюючи цього. Які фрази ні в якому разі не можна говорити дитині?

Ці 4 поширені фрази, здатні посіяти в дитині комплекси, які будуть заважати їй все життя. Запам'ятайте їх і ніколи не вимовляєте!

«У тебе нічого не вийде».ї Тут все досить ясно. Ви свідомо налаштовуєте дитину на програш і даєте їй зрозуміти, що не варто навіть намагатися щось зробити, адже все одно результат буде нульовим. Багато мам сподіваються, що така фраза зможе мотивувати дитину. Він нібито розсердиться і зробить все навпаки, на зло мамі. Але, на жаль, в 95% випадків це не так. Не варто проектувати на дитину поведінку дорослих людей. Малюка здатні зломити навіть не стільки невдачі, скільки усвідомлення того, що найближча людина на Землі в нього не вірить.

Також читайте: Як бачать світ діти від народження до 1 року (ФОТО)

«Ну це ж легко!». Це для вас легко, розмінявши третій десяток, пришити самостійно ґудзик або їздити на двоколісному велосипеді. Дитина всього цього ще робити не вміє. І кажучи їй про те, як це легко і просто, ви не допомагаєте і не мотивуєте, а даєте малюку зрозуміти, що він недотепа. Він думає так: «Раз це легко і просто, значить, у мене єдиного не виходить». Ну і що стане з його самооцінкою? Тому не соромтеся визнати вголос, що завдання, з яким зіткнулася дитина в даний момент, вимагає певних зусиль. А коли малюк впорається, обов'язково похваліть його за нове досягнення.

«Я зроблю все сама». Повірте, зайва опіка шкодить дитині так само сильно, як і брак батьківської уваги. Згадайте той випуск журналу «Єралаш», коли невгамовна бабуся допомагає своєму онукові: подає іграшкову машинку малюкові, ремонтує велосипед, коли він став підлітком

Також читайте: Як прізвище чоловіка впливає на долю жінки?

Ви повинні привчати дитину до самостійності вже в ранньому дитинстві. У 5 років вона цілком здатна сама зняти і скласти стопкою свій одяг. У 7 її можна відпустити в магазин, який знаходиться у вашому ж будинку або поруч по вулиці. Ну і так далі за списком. А інакше дитина буде думати, що вона ні на що сама не здатна.

«Скільки разів мені тобі ще повторювати?» Або «Знову ти це зробив». Йдеться про звичку батьків тикати своїх чад носом в їх помилки. Причому навіть найкращі мами і тати не застраховані від цього. Зрозумійте, що ідеальних людей просто не існує, і прекрасно, що ваша дитина робить помилки. Це означає, що вона щось робить. А якщо ви будете продовжувати в тому ж дусі і дорікати їй за найменші промахи, це лише посилить страхи. Говорити дитині, де і в чому вона помилилася не лише можна, а й треба. Просто не варто, як папуга щоразу нагадувати про її промахи. Це може бути настільки прикро, що дитина втратить будь-яку віру в себе.

Також читайте:Що мама повинна зробити для сина? 15 цінних порад

Всі ми хочемо, щоб наші діти виросли найдобрішими, розумними, сильними і умілими. Але вибирайте для цього правильні методи. Не критикуйте дитину зайвий раз, а краще підтримайте добрим словом. І не забудьте похвалити за результат виконаної роботи. І нехай ваші діти ростуть здоровими і щасливими!