У Рівному останнім часом побільшало випадків керування автомобілем у нетверезому стані. В соціальних мережах рівняни обговорюють, що покарань передбачених за такі випадки - недостатньо. Ми вирішили переглянути досвід інших країн, де за п'яне водіння передбачені набагато суровіші методи.

В Україні велика кількість ДТП, у якій гинуть або травмуються люди, трапляється через водіння у нетверезому стні.

Їзд під оковитою - друга причина смертельних ДТП в Україні. Перша - свідоме порушення правил дорожнього руху.

У 2016 році парламентарі збільшили штраф за водіння в нетверезому вигляді. На сьогоднішній день він складає 10 тисяч 200 гривень, а також позбавлення водія прав на рік. У разі повторного порушення протягом двох років водій повинен сплатити штраф у розмірі 20 тисяч 400 гривень з позбавленням прав на три роки.

Проте, невдовзі хочуть запровадити покарання для водіїв, які спровокували ДТП у нетверезому стані, у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від п’яти до десяти років.

Наразі на розгляді Верховної Ради перебуває законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху".

У порівнянні з покаранням у деяких інших країн такі міри здаються навіть м’якими.

Адже за те, що виробляють на дорогах українські водії, за кордоном передбачено навіть позбавлення волі і смертна кара.

На сайті голови держави зареєстрована електронна петиція щодо встановлення кримінальної, а не адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння.

Втім, вона набирає дуже мало голосів. За умови, якби документ набрав 25 тисяч голосів, президент мав би розглянути це звернення.

Чому у країнах Європи та Китаї небезпечно сідати п'яним за кермо?

Закордоном сума штрафу залежить від того, скільки водій випив алкоголю: чим вище промльє - тим більше доведеться платити.

Візьмемо за приклад Німеччину. Якщо у водія в крові міститься 0,3 до 1,0 промільє алкоголю - він може відбутися лише штрафом у розмірі 500-700 євро. У випадку, якщо вміст алкоголю перевищує 1 проміле, водій позбудеться не тільки прав на 5 років, а й свободи.

Італія. Якщо в країні помітили водія напідпитку, а в його крові вміст алкоголю 0,8 до 1,5 промілье, він буде змушений заплатити штраф у розмірі від 800 до 3200 євро. Крім того кермувальник буде позбавлений водійських прав строком від 6 до 12 місяців, а також є ймовірність позбавлення волі троком на пів року. Якщо вміст алкоголю буде перевищувати 1,5 проміле - водій сяде за ґрати терміном до 2 років, заплатить штраф у розмірі до 6 тисяч євро, а також позбудеться прав на 2 роки.

У Китаї, якщо водій сідає п'яним за кермо та позбавляє життя людину - його чекає публічна смертна кара, за якою можуть спостерігати навіть діти. Крім того таких водіїв чекає страшний вирок: розстріл або смертельна ін’єкція. Приреченому на смерть вводять або анестетик, який починає діяти вже за 10-20 секунд, або ж цианістий калій, який вбиває за 1-2 хвилини. Також у Китаї існувала практика, коли голови страчених вішали на світлофорах, аби показати водіям, що буде з ними, якщо вони сядуть за кермо в нетверезому стані.