11 листопада на території Рівненського міського будинку культури пройде свято до Дня традиційного костюму. Ініціатором проведення свята є ГО "Центр дослідження і відродження Волині".

Відзначатимуть його вже другий рік поспіль, проте цьогоріч його вперше вирішили провести у 2 етапи.

Нагадаємо, перша частина традиційно відбулася у Рівному в першу неділю осені, де на території Рівне нського краєзнавчого музею був проведений вступ до цього свята. І якщо у вересні рівнянам вдалось пізнати всю красу і багатство строю Рівне нщини та дізнатись про унікальні особливості кожного костюму, то тепер на них очікує справжнє свято, адже для глядачів підготували насичену програму. Родзинкою заходу буде літературно-музична композиція у супроводі рівненского музичного тріо “Веремія”.

Захід покликаний для того, щоб створити потужну платформу для спілкування музейних працівників,приватних колекціонерів, мистецтвознавців, етнографів, дизайнерів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва та фотомитців задля популяризації і відродження автентичного костюма в Україні.

Голова ГО "Центр дослідження і відродження Волині" Володимир Дзьобак розповів, чому саме цей захід є особливим:

“Ми їздимо по провідних музеях України, знаходимо та вивчаємо костюми різних регіонів. На сьогоднішній день ми представимо не менше 30 костюмів з різних регіонів України, причому 12 з них нам вдалося відновити ще з часів історичної Волині. Крім того, було реконструйовано ще й прикраси, взуття та верхній одяг.На відновлення певних костюмів пішло до трьох років. Проте, стародавні костюми не можна одягати, їх можна демонструвати лише на манекенах. Це точні копії костюмів, які були в побуті українців 19-20 століття.”

Також впродовж дня на глядачів чекатимуть різноманітні майстер-класи, дефіле та інші цікавинки.

Триватиме захід з 12 до 18 години.

Вхід вільний.



pic