Вчора, 30жовтня у виставковій залі Рівненського міського будинку культури відбулася презентація виставки «Емансипація жінок у міжвоєнній Польщі».

Вона розповідає про життєві історії та діяльність 9-ти лідерок жіночого руху. Серед них представлені українки, польки та єврейки. Переважна більшість відомих жінок працювали на теренах Західної України (у тому числі в м. Рівному).

У роки існування Другої Речі Посполитої (1918–1939 рр.), в час, коли частина західноукраїнських земель перебувала у складі цієї держави, стрімко розвивався процес емансипації жінок. Нова роль жінок визначалася змінами в капіталістичній економіці та соціальних відносинах.

Емансипації жінок у Польщі сприяло поширення на них виборчих прав. Частина з них стала активними учасницями суспільно-політичного життя. Найбільш ініціативні брали участь у діяльності політичних партій, виборах до органів місцевого самоврядування, національних зборів Польщі. Упродовж 1918–1939 рр. у сеймі та сенаті різних скликань працювало 49 жінок (це лише 2 % від загальної кількості послів і сенаторів).

Серед жінок, про діяльність яких розповідає виставка, - Мілена Рудницька, Роза Мельцорова та Зоф’я Морачевська. Вони стали символами українського, польського та єврейського жіночих рухів за рівні можливості. Ці лідерки були поодинокими жінками, обраними до польського парламенту. З його трибун вони відстоювали права жіноцтва на теренах усієї держави та надихали інших представниць своїх націй до боротьби за рівні права у суспільстві.

Серед героїнь виставки є і рівнянки. Зокрема, Хая Сандберг та Парасковія Багринівська сприяли просвіті жінок Рівного та Волині загалом.

Директор Центру «Мнемоніка» Максим Гон: «Ця виставка – це ракурс історії, не одягнутої в чоловічі брюки. Це наближення історії до виміру наших матерів і бабусь. Це історія, яка повертає нас в епоху, коли жінки ще не до кінця усвідомлювали наднаціонального характеру своїх прагнень, того факту, що вони вирішували однакові проблеми. Це історія в національних шатах – українок, польок і єврейок, які прагнули стати на рівні з чоловіками. Їх першочерговим завданням було набуття нових професій та піклування про знедолених. Але національні бар’єри стали тим чинником, який змусив всіх їх боротися за реалізацію високих ідеалів, не шукаючи собі соратниць серед представниць інших націй.

Виставка відображає персональні історії успішних жінок, які піклувалися не тільки про себе та свої сім’ї, а й виявили здатність заліковувати «ракові пухлини» свого часу. Ця людська і громадянська звитяга – причина заговорити в голос про приклад, який потрібно наслідувати».

Ознайомитися з виставкою можна у холі Рівне нського міського будинку культури (вул. Соборна, 3 Д) протягом цього тижня.

Виставку створено ГО «ЦСПП «Мнемоніка» в межах проекту «Палімпсести пам’яті» за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні.

pic



pic



pic