Експерти проекту USAID «Громадяни в дії» провели дослідження «Індекс демократичності міст» та оцінили наскільки найбільші українські міста відповідають європейським стандартам відкритості, прозорості та підзвітності влади.

Дослідження відбувалося від травня до серпня 2018 року в рамках проекту USAID «Громадяни в дії». Експерти проаналізували 300 рішень місцевих рад, а також процедури, що регулюють доступ мешканців 24 обласних центрів до управління своїми містами.

Рівне у складеному рейтингу посіло 17 місце з 24, і має низький рівень демократичності – 48%.

До п'ятірки українських міст із найвищим рівнем прозорості, демократичності та залученості громади до ухвалення управлінських рішень увійшли Чернівці, Київ, Хмельницький, Львів та Краматорськ.

Найнижчі показники за підсумками дослідження виявились у Харкова – 38% та Житомира – 29%. Загальна середня якість місцевої демократії в 2018 році в обласних центрах відповідає показникові 55 %.

В порівнянні з 2016 роком, загальний середній рівень демократичності українських міст зріс на 17%. Рівне одне з небагатьох міст, яке зробило найбільший прогрес для підняття своєї позиції у рейтингу.

У 2016 році Рівне знаходилось на 23 позиції та мало низький рівень демократичності, всього 28%.

pic