19 жовтня, на екстреному засіданні Кабміну було прийнято рішення про підняття цін на газ для населення України на 23,5%.

За словами політиків та експертів це рішення було вимушеним кроком, зв'язаний з вимогами МВФ. Проте це може мати негативний соціальний ефект: більшість громадян України можуть відмовитись платити по рахункам за комунальні послуги. Тим паче, що зростання цін на газ потягне за собою підняття цін і на інші комунальні платежі.

Після підвищення ціни на газ - гаряча вода та опалення теж повинні подорожчати. При зростанні ціни на газ у 20-24% підвищення тарифів на на послуги гарячої води та опалення - буде мінімальним, а відтак навряд це перевищить межі 15%. При цьому подорожчання цін на інші тарифи українці не відчують з 1 листопада. Скоріше за все це відбудеться вже при отриманні платіжок за 1 грудня.

Також багато що буде залежати від місцевої влади - тут можливо часткове субсидування виробників теплової енергії та гарячої води через місцеві бюджети.

Проте експерти вважають, що підвищення цін на газ це безумовно краще ніж фінансова катастрофа в разі відмови від збільшення тарифів та як наслідок ненадання від МВФ кредитних ресурсів.

Крім того спеціалісти говорять, що критичного рівня несплати платежів не повинно виникнути. Якби підвищення відбулося, як того хотів «Нафтогаз», і МВФ не була проти - на 60%, тоді трапився б потужний криза через масову несплату платіжок.