14 жовтня 1942 року була створена Українська повстанська армія. І сьогодні, напередодні Дня українського козацтва та Свята Покрови, рівненські повстанці відзначали 68-му річницю. Зібралися, аби згадати як боролися за Україну.

Дарія Лещак приєдналася до визвольного руху ОУН, коли для неї було всього 17. Тепер щороку, напередодні Покрови одягає свою стареньку форму і приходить побачитися зі друзями, побратимами, учасниками національно-визвольного руху. Як завжди, на ветеранів чекає солодкий стіл, музичні привітання від підростаючого покоління й символічні подарунки, але не це головне, кажуть чиновники. Адже основне для таких, як пані Дарія, — це спілкування.

Ветерани готові годинами ділитися своїми спогадами, бо у кожного з них своя історія, від якої, перехоплює подих. Галина Кухарчук-Петренко, в 40-х роках працювала секретарем-зв'язковою самого Тараса Бульби-Боровця. Революційна діяльність, бойові операції – так проходили молоді роки більшості з присутніх учасників визвольного руху. Час назад не повернути, каже Наталія Негребецька, голова товариства політв'язнів та репресованих але все, що зараз найбільше потрібно стареньким – увага та підтримка.

Цього року урочистості 68 річниці ОУН-УПА, дещо обмежили, в зв'язку з трагедією на Дніпропетровщині. Не співали веселих пісень, але повстанські, традиційно, займали важливе місце. А усіх причетних ветеранів, нагородили відзнаками.