На українські дороги, після довгої перерви, повертаються радари вимірювання швидкості.

В перший тиждень радари будуть працювати у тестовому режимі, проте вже з другої частини жовтня водіям почнуть надсилати "заказний" лист зі штрафом. Проте не факт, що ці штрафи не будуть оскаржувати в судах.

З 8 жовтня, на Рівне нських дорогах почали з'являтись пристрої вимірювання швидкості (TruCam). Як повідомили в міністерстві внутрішніх справ України, ці прибори будуть діяти на місцях де встановлені спеціальні знаки. Крім того, на місцях фіксації правопорушення повинні знаходитись патрульний автомобіль із включеним синім проблисковим маячком.

Новий прилад дозволяє фіксувати швидкість на дистанції в 1200 метрів, але за словами поліції, ця дистанція може бути скорочена.

До середини жовтня робота радарів буде проходити в тестовому режимі. Тобто порушників будуть лише попереджувати, а не штрафувати.

Такі пристрої в Україні не в новинку, Державтоінспекція, яка була офіційно ліквідована три роки тому, вже використовувала їх, починаючи з травня 2009 року, тоді водіям приходили штрафи. Така система в Україні пропрацювала недовго, в 2010 році ДАІ відмовилась від використання цих пристроїв.

Після ліквідації пристрої "TruCam" та "Візир" опинились на складах. Використовувати їх було неможливо за двома причинам: у них закінчилися терміни сертифікатів, по-друге, законодавчо пересетріфікація була врегульована.

Питання про видачу нових сертефікатів приладів піднялось після збільшення випадків ДТП, через перевищення швидкості. Вирішити це вдалось зовсім недавно, бо патрульна поліція юридично не могла перейняти на себе функції ДАІ через прогалини в законодавстві.

На минулому тижні Кабмін прийняв постанову щодо використання засобів фото- і відеофіксації порушень ПДР в автоматичному режимі. Крім пристроїв "TruCam" дозволили використовувати і засоби для визначення просторово-часових координат автомобіля. Тобто патрульні будуть використовувати і пристрої, які фіксують неправильну парковку.

Однак, у міністерстві внутрішніх справ стверджують, що однієї постанови замало для повноцінної роботи системи. Як розповів УНІАН директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко, для початкового етапу буде використана невелика кількість пристроїв, система буде розвиватись. Проте для повноцінної роботи потрібно прописати окремий документ, тому що оскарження в судах, як показує досвід попередніх років, будуть на кожному етапі. Крім того він додав, що їхня структура зараз приймає безліч документів, щоб система була максимально захищеною.

Крім постанови щодо "TruCam" Кабмін повинен затвердити доступ до реєстру правопорушень. Експерти вважають, також потрібно розробити вигляд і складові системи, яка буде займатися збором інформації про порушення.

Також повинні підняти питання розподілу зібраних штрафів, так як є проект закону, в якому обмовляється, що органи місцевого самоврядування, які за свої гроші закуповуватимуть прилади, повинні будуть отримувати частину коштів від зібраних штрафів.

Щодо питання системи автоматичної фіксації перевищення швидкості, то в депатраменті патрульної поліції Національної поліції України говорять, що про такий вид фіксації задумувались давно і згодом вона з'явиться на дорогах України. Крім того "TruCam" та автофіксація буде працювати паралельно. Така практика діє майже у всіх європейських країнах.

Головною задачею "TruCam" повинно бути не збір штрафів з порушників і наповнювати цими грошима бюджет, а контролювати перевищення швидкості, на місцях де перевищення швидкості частіше всього призводить до гибелі людей.

ДО ТЕМИ: На дорогах Рівне нщини патрульні використовуватимуть пристрої вимірювання швидкості
На Рівне нщині поліція буде використовувати TruCam [ФОТО]