Вони прийшли на майдан незалежності аби опротестувати нововведення Мінстерства освіти і науки України щодо додаткової оплати перездач та пропусків у вишах країни. Акція протесту під назвою «Універ – не базар! Знання – не товар!» зібрала у центрі міста студентів різних навчальних закладів.

Спочатку це була свиня у мішку. ЇЇ принесли на Майдан незалежності у Рівному місцеві активісти. Симпатичне поросятко на поводку із надписом на спині - Мін-освіти - уособлення нової освітянської влади - запевняють організатори акції. Втім справжнього уособлення таки не вийшло - свиня вперто відмовлялася їсти і свіженьку зелену капусту і справжні українські гроші. Втім, якщо освітянська свинка вийшла або мало голодною або просто надто перебірливою - її прототип у Києві своїм апетитом до студентських грошей виликав чимале обурення серед рівненських студентів.

Обурені студенти зібрали підписи проти введення узаконеного хабарництва у вищих навчальних закладах України. Після акції вони планують передати звернення з підписами голові Рівне нської обласної державної адміністрації Василеві Берташу, аби він як гарант Президента в області забезпечив дотримання Конституції України та передав вимоги громади Рівне нщини керівникам держави.