Про факти зловживання службовим становищем при лобіюванні проектів громадського бюджету активні рівняни пишуть у соцмережах. Навіть більше: фіксують факти колективного голосування.

Рівне нські активісти розчаровуються в підході окремих сторін до реалізації громадського бюджету. Зокрема, активіст Андрій Токарський зафіксував, як за проекти громадського бюджету приїжджають голосувати групами. А саме - школярів:

"Мав надію, що всі ми(в тому числі і вчителі окремих рівненських шкіл) працюємо на спільний результат та хочемо вчити молодь, як бути відповідальними та змінювати своє місто на краще. Особисто виступав за те, щоб дати можливість голосувати особам з 16 років (навіть 14 років). На жаль, вкотре мої очікування виявились завищеними.

Шкода, що школи не стають інституцією, які готові реформуватися. Шкода, що освітня реформа не стосується переатестації вчителів на питання їх готовності до нового світу, здорового світу. Шкода, що велика кількість вчителів живуть у світі, де "вказівка зверху" є важливішою здорового глузду. Де нормою є скасування уроків заради «стадного» походу голосувати за проекти. Шкода, що в нас і досі практикується виклик до керівництва школи, якщо проголосував за власним вподобанням. Вчителі, які під список приймають голосування та звітують вище. Учні, які голосують та скидають фото бюлетення з проектами, за які проголосував. Це все те, чого сьогодні вчать окремі рівненські школи.

Якби керівники закладів освіти поважали батьків та учнів, то вони не змушували робити вчинки, переступаючи через гідність. Однак, директори поважають лише «начальство зверху», яким ніколи зайвий раз не напишуть про свої потреби, а знову і знову підуть просити (часом вимагати) гроші від батьків.

Проте це є похідним загальної політики міської влади. Якби керівництво освітньої галузі міста дбало про розвиток спортивної та розвиткової інфраструктури освітніх закладів, то не довелося б писати проекти на громадський бюджет, щоб "латати дірки" та проколи керівництва міста. Дуже чекаю на реакцію Управління освіти Рівне нського міськвиконкому. Адже, саме заклади їх відання вдалися до методів згону на голосування в збиток навчальному процесу. І, сподіваюсь, що будуть зроблені відповідні висновки і наступного року жодна зі шкіл не матиме причин подавати подібні проекти."

Схоже обурення озвучили й інші активісти: