Аграріям компенсуватимуть витрати на сертифікацію екологічно чистої продукції.

Гроші господарники отримуватимуть з обласного бюджету. Цього року на відшкодування передбачено 100 тисяч гривень.

«Аби отримати сертифікат, агрофірма надає відомості про продукцію інспекторам компанії «Органік стандарт». Це єдиний українська установа з сертифікації органічного виробництва, визнана в Європі. Фахівці роблять не лише обстеження самої продукції, а й її вирощування, переробки та транспортування. І, лише, у випадку відповідності усіх цих складових міжнародним стандартам, інспектори видають сертифікат, який визнають навіть у Європі», - розповідає заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

Процедура отримання цього документа дороговартісна. Саме тому господарникам й відшкодовуватимуть витрати, щоб його одержати. Одному сільгоспвиробнику буде надаватися фінансова підтримка до 30 тисяч гривень.

Визначати тих, хто має право на отримання компенсації, буде спеціальна комісія. Для цього агрофірмам необхідно надати відомості про наявність сертифікату та кошти, що використані на його отримання. Таку інформацію треба подати до департаменту агропромислового розвитку ОДА до 10 жовтня.

На переконання Ігоря Тимошенка, перехід на органіку є перспективним:

«Це відкриє нові можливості для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської та переробної продукції, а також покращить екологію земель та родючість ґрунтів».

Найбільшими виробниками з органічної продукції в області є ТОВ «Дедденс Агро», СП ТОВ «Агро Органік», ТОВ «Ріттер Біо Агро»

Про це повідомляє пре-служба Рівне нської ОДА.