На Рівненщині все ще триває епідемія кору. За 7 місяців 2018 року на Рівненщині зареєстровано 900 хворих на кір, що становить 77,54 випадків на 100 тис. населення.

В прямому ефірі програми "Без цензури" головний епідеміолог області - Віктор Мороз розповів, що на Рівне нщині ситуація із захворюванням на кір досить напружена та переважає середній державний показник.

Кір— вірусна інфекція,переважно вона поширюється серед дітей, але 12 тис. хворих дорослих українців свідчать про те, що вона може скосити кожного. Кір неймовірно заразний, це доводить надмірно високий рівень вторинної захворюваності, який піднімається вище 90% у сприйнятливих людей.

Цей вірус передається через виділення з горла, носа і рота, зазвичай в період, коли тільки починає проявлятися висип. Але кір може передаватися і до цього. Людина вважається заразною, поки висип не почне лущитися.

Кашляючи, особа вкидає вірус у довкілля. У закритому приміщенні він може залишатися активним і небезпечним ще кілька годин і передаватися повітряно-крапельним шляхом. Про всі випадки хвороби або підозри на неї лікарі повинні інформувати місцеве відділення охорони здоров'я.

Кір і вагітність

Для вагітних жінок це захворювання також дуже небезпечне. Якщо у майбутньої мами немає імунітету до кору, який з'являється після вакцинації або залишається на все життя після хвороби, можуть виникнути страхітливі наслідки для плоду.

Щоправда, на перших тижнях вагітності, ускладнення у дитини можуть і не проявитися, але якщо жінка захворіла, будучи на другому або третьому триместрі, можуть виникнути трагічні наслідки.

Саме тому важливо пройти вакцинацію до вагітності, якщо жінка не була щеплена в дитинстві.

Як протікає хвороба

За гострої фази хвороби температура може підніматися вище 40°С. Хвороба супроводжується кашлем, гарячкою, кон'юнктивітом і плямисто-папульозним висипом. Одними з основних симптомів і проявів хвороби є плями Коплика у порожнині рота. Перевжно вони розташовуються біля 1-го і 2-го кутніх зубів і схожі на білі піщинки, оточені почервоніннями. Хворий відчуває втрату сил, розвивається світлобоязнь і сильний свербіж.

Люди з ослабленим імунітетом частіше схильні до розвитку таких ускладнень як: енцефаліт, пневмонія (може не супроводжуватися висипом), атиповий синдром кору, що переходить у гепатит, бактеріальна суперінфекція і тромбоцитопенічна пурпура.

Профілактика

Проти кору досить ефективно діє вакцина. Вона може і не вберегти від хвороби, але вакциновані люди набагато легше її переносять і менше піддаються ризику розвитку ускладнень. Від кору щеплять у дитинстві, згідно з календарем профілактичних щеплень МОЗ. Щеплення робиться у 2 етапи: перший у 12 місяців, другий — у 6 років.

Так, вакцина викликає легку, безсимптомну інфекцію, а у 5-15% випадків за кілька днів після щеплення у людини може проявитися гарячка і висип. Але все ж жива вакцина менш небезпечна для людини, ніж "дикий" кір.

Щодо вакцинації існує багато міфів, проте наголошуємо — ця вакцина не викликає аутизму.

Що стосується немовлят, то до 6-12 місяців вони захищені імунітетом матері, а тому дуже важливо, щоб він у неї був.