19 вересня, Комітет з питань національної безпеки заслухали звіт всіх компетентних органів - ГПУ, Міноборони і Нацполіції щодо розслідування вибуху міномета "Молот" під час військових навчань на Рівненському полігоні 6 липня.

Військова прокуратура Західного регіону заборонила розголошувати результати експертизи розслідування вибуху міномета "Молот" на полігоні у Рівному, пише Уніан.

Таку заборону парламентський комітет із питань національної безпеки й оборони отримав 19 вересня у листі, підписаному заступником військового прокурора Рівне нського гарнізону Західного регіону Сергієм Крипаком.

Комітет ВР з нацбезпеки і оборони прийняв рішення звернутися до генерального прокурора за поясненнями, чому військова прокуратура Західного регіону відмовилася надавати членам комітету результати експертизи.

“Це недопустима ситуація. Я публічно звертаюся до Юрія Луценка, я хочу терміново з ним провести нараду і отримати відповідь, навіщо військова прокуратура ховає від суспільства результати експертизи, чому вона не дає відповіді на питання, поставлені членами комітету”, - заявив голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський на засіданні комітету.

Комітет ухвалив рішення офіційно звернутися до генпрокурора з тим, щоб він провів службове розслідування і забезпечив надання членам комітету результатів експертизи.

Слід зазначити, що на комітет не прийшов жоден представник Генеральної прокуратури або, зокрема, військової прокуратури. З’явилися лише представники Міністерства внутрішніх справ та Генерального штабу.

Від Генштабу виступив генерал Іван Лісовий, який зазначив, що у Збройних сил немає претензій до експлуатації міномету “Молот”.

Також генерал заявив, що причин вибуху міномета може бути три: або подвійне заряджання, або несправність самої міни, або несправність підривника. Він також зазначив, що всі три причини мав би контролювати особовий склад.

Нагадаємо, 6 червня на Рівне нському загальновійськовому полігоні під час занять із бойової підготовки троє військових загинули і дев'ять отримали поранення у результаті розриву міномета "Молот".

11 липня на Рівне нському полігоні проводили слідчий експеримент з метою встановлення причини вибуху міномета.

Джерело - Уніан