«Стоп булінг». З такою назвою в Рівненській ОДА відбувся круглий стіл, що пройшов в рамках одноіменної інформаційної кампанії та загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Юристи, освітяни, поліцейські, соціальні працівники та представники громадських організацій зібралися, аби обговорити правові аспекти, законодавчі ініціативи щодо протидії булінгу, проведення профілактичних заходів щодо попередження жорстокості та насильства серед дітей в школах області.

Нагадаємо, булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском.

Як розповіла начальник головного територіального управління юстиції у Рівне нській області Оксана Сальчук, за даними минулорічного дослідження UNICEF Україна, 67% дітей стикалися з булінгом (були жертвою або свідком). А 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. 25% - говорили про це не з дорослими. З тих, хто мовчать, - 40% соромляться про це говорити, а 22% вважають, що це нормальне явище.

Начальник ювенальної превенції ГУ Національної поліції в Рівне нській області Ірина Чорна повідомила, за 2018 рік в нашій області зафіксовано 19 фактів отримання тілесних ушкоджень на території школи. Проте ці випадки не є булінгом, адже вони не носили системного характеру.

Як зазначив заступник голови Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко, підходити до вирішення цієї проблеми необхідно системно, залучати усі причетні служби, а в першу чергу батьків та їх дітей. Профілактичні заходи щодо запобігання цього явища на Рівне нщині продовжують проводити освітяни, соцпрацівники, поліцейські та органи юстиції. Зокрема, юристи планують відвідати кожну школу області.

Водночас, питання боротьби з булінгом хочуть вирішити й на законодавчому рівні. Нині підготовлено законопроект, яким передбачено відповідальність за булінг чи подібні дії. Документом пропонується накладення штрафів батькам від 20 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, в залежності від повторення вчинків. Також законопроект передбачає і притягнення до адміністративної відповідальності педагогів за факти приховування таких випадків.

Про це інформує прес-служба Рівне нської ОДА.