Після розриву міномета "Молот" на Рівненському полігоні провели дві експертизи, акт однієї з них - засекретили.

"Вивчення уламків зазначених мінометів щодо їх фізико-механічних властивостей і визначення хімічного складу матеріалу проводилося на дослідницькій базі Національного технічного університету України "КПІ ім. Сікорського", результати надані на адресу Інституту у вигляді акта проведених досліджень. Документ має гриф "таємно", згідно зі Зводом відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженим наказом СБУ №440 від 12.08.2005", - йдеться у відповіді Інституту на запит LB.ua.

Нагадаємо, вранці 6 липня під час військових навчань на Рівне нському полігоні стався вибух міномета «Молот».

Від вибуху загинули троє військовослужбовців 15 окремого гірсько-піхотного батальйону. Дев'ятеро бійців дістали поранення.

Згодом, було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони подало два міномети "Молот" з тієї самої заводської партії, що і міномет, який призвів до загибелі військовослужбовців. Після завершення експерименту Міноборони заявило, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Міністр оборони Степан Полторак також доручив провести додаткову експертизу на базі науково-дослідної лабораторії Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

12 липня після засідання комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони заступник міністра оборони Ігор Павловський і депутат Тетяна Чорновол пообіцяли журналістам, що інформація за результатами експертизи сплаву металу міномета "Молот" буде публічною.

Таку ж обіцянку дала член оборонного комітету Тетяна Чорновол.

"Немає ніяких приводів, жодного факту ставити під сумнів сплав металу. Взагалі немає жодного факту, крім невідомих записів без жодної аргументації, але оскільки ці записи без жодної аргументації є, звичайно, буде проведена експертиза сплаву металу. В рамках кримінальної справи без цього ніяк не обійтися" , - сказала пані Чорновол кореспонденту LB.ua цього самого дня.

На уточнювальне запитання, чи будуть результати цієї експертизи оприлюднені у повному обсязі, Чорновол відповіла - "Звичайно, звичайно".

За інформацією сайту Лівий Берег