Нежить, подразнення шкіри, раптові і безпричинні сльози - ні, це не грип та застуди, а осіння аллергія.Традиційним періодом страждань алергіків вважається весна - час активного цвітіння. Однак не менші небезпеки їх підстерігають і в осінній період.

Амброзія і лобода

Ряд рослин цвітуть дуже пізно. До таких традиційно відносять амброзію, період "розквіту" якої припадає на серпень. Причому часто цей процес триває ще й у вересні. Сам пилок, особливо в міських умовах, може поширюватися на сотні кілометрів.Може викликати подразнення та інші характерні симптоми алергії і пилок інших пізніх бур'янів: кропиви, лободи або полину. Вона осідає на землю і здатна зберігатися там тривалий час (якщо не буде дощів, які її намочать). І досить лише невеликого пориву вітру, щоб вона знову піднялася, а людина, що страждає на алергію, її вдихнула.

pic

Грибки і бактерії

Осінь - час дощів. Опале листя, що не прибрали, пріє і гниє - і створює відмінні умови для швидкого поширення бактерій і грибків. Крім того, загальна вогкість впливає і на мікроклімат під'їздів, де легко може утворюватися один з найнебезпечніших алергенів - чорна цвіль. При вдиху грибки і їхні спори потрапляють в дихальні шляхи і починають там активно розмножуватися. Позбутися від них вкрай складно. Простими засобами їх не змити. Крім того, вони виділяють сильні токсичні речовини, які викликають головний біль і алергічні реакції. Одне з найсерйозніших ускладнень, до яких може призвести чорна цвіль, - бронхіальна астма.

pic

Харчові продукти

Осінь - час природного зниження імунітету. Дощі, зменшення світлового дня, холод - все це стає причиною ослаблення здоров'я, а як наслідок - і алергічних нападів. Імунна система гостріше реагує на збудники, а сил боротися у неї немає. В результаті будь-який "заборонений" продукт - молоко, горіхи, цитрусові - може привести до непередбаченої реакції.

pic

Як врятуватися від осінньої алергії?

Для лікування традиційно застосовують антигістамінні і протинабрякові препарати, в складних випадках - рецептурні кортикостероїди. Природно, все призначення повинен робити лікар-алерголог, грунтуючись на стані здоров'я хворого і тяжкості ситуації.Особливу увагу рекомендують приділити профілактиці. Так, наприклад, варто заздалегідь потурбуватися про зміцнення імунітету перед настанням осені. Починати варто з корекції харчування і складання програми фізичних вправ, не зашкодить і курс вітамінів.Також потрібно стежити за гігієною приміщення: тримати вікна закритими, щоб пилок не потрапляв до квартири, і забезпечити регулярне вологе прибирання підлоги.

pic

Доведеться скорегувати і графік прогулянок в залежності від того, на якого збудника людина реагує. Якщо на пилок - гуляти в дощ, на грибки - виходити на вулицю тільки в сонячну погоду. Якщо ж на вулиці сильний вітер, краще, по можливості, залишитися вдома. Адже його пориви піднімають пилок, спори грибків і пил з вулиць наверх, і шанси надихатися відразу декількома видами алергенів дуже великі.