Кожна дитина - індивідуальність, тому її психіка може по-різному реагувати на навколишній світ. Нервова система дитини зазнає великих навантажень, адже вона часто стикається з незнайомими для неї ситуаціями. Завдання батьків - допомогти їй адаптуватися й навчити правильно реагувати на ситуації, в яких вона опиняється. Часті прояви агресії та істерик, замкненість, плаксивість не повинні залишатися без уваги. При частому прояві нестандартних психічних реакцій батьки обов'язково повинні показати дитину фахівцеві.

Дитячий психолог може не тільки дати правильну оцінку діям малюка, але й навчити батьків, як вибудувати правильну лінію поведінки з дитиною. Психолог для дитини 5-6 років необхідний у випадках, якщо:

1.дитина неадекватно реагує на різні ситуації, б'ється, кусається, агресивно ставиться до однолітків; 2.не слухається, все робить батькам «на зло»; 3.неспокійна, погано спить, плаче уві сні, прокидається без причини; 4.у малюка спостерігається заїкання, нервовий тик, енурез.

У підлітковому віці дітям також може знадобитись обстеження психолога. Воно буде доречним, якщо дитина:

1.не хоче вчитися, не слухає нікого; 2.дитина замкнена, абсолютно ні з ким не спілкується, не знаходить спільної мови з однокласниками, однолітками; 3.у дитини спостерігається апатія та хронічна втома, підліткова депресія, агресивна, виявляє фізичну або вербальну агресію.

Якщо ви помічаєте, що емоційний стан вашої дитини вимагає особливої ​​уваги, вам неодмінно потрібна консультація фахівців. Психолог для дітей та батьків допоможе знайти правильні рішення в питаннях взаєморозуміння в родині, налагодити стосунки між дітьми та батьками й пояснить, як впоратися зі складними ситуаціями. Слід розуміти, що психолог-педагог для дитини - лікар, консультація якого необхідна не тільки у випадках порушення дитячої психіки, але і для того, щоб:

1.підготувати дитину до деяких змін у її житті (початок відвідування дитячого садочку, навчання в школі, зміна місця проживання); 2.можливо, у вас очікується поповнення в родині, і ви не впевнені, що цю новину первісток сприйме позитивно; 3.у батьків є питання, які стосуються правильності виховання дітей; 4.консультація дитячого психолога потрібна в разі емоційно складних подій (розлучення батьків, смерть близьких, насильство та ін.). Будьте уважними до змін у характері вашої дитини, не залишайте її на самоті переживати й обурюватись. Допоможіть їй впоратися з проблемами самі або запишіться на прийом до досвідченого дитячого психолога.