На фасаді будівлі на вулиці Дорошенка, 4, де колись розташовувалась чеська чотирикласна школа – («Чеська матиця шкільна») – встановили меморіальну дошку.

Вона нагадала рівнянам, що Рівне було багатонаціональним містом, де поруч жили і працювали представники різних культур та релігій. Практично кожна національна громада мала свої громадські об’єднання і школи, в тому числі чеська. Краєзнавці розповідають, що навчальний заклад діяв у період з 1925 по 1941 роки.

Мав директора та чотирьох викладачів. Була бібліотека, в якій налічувалося близько тисячі книг та періодичних видань. Фінансувало його міністерство шкільництва та народної освіти. Навчалося тут біля сотні учнів. Ця школа успішно працювала, доки до міста прийшла війна.

– Ми допомагали в пошуку архівних документів, що в цьому будинку була чеська школа,– розповіла старший науковий співробітник відділу історії Рівне нського обласного краєзнавчого музею Валентина Данілічева.– Я спілкувалася з учнями цієї школи. Одна з них живе у Рівному досі. Це – Ірина Поляк, у дівоцтві Зігел.

Ініціатива встановлення меморіальної дошки належить одному з учасників дубенського чеського товариства «Стромовка» В’ячеславу Шляховому. Сприяв втіленню задуму в життя і теперішній власник будівлі підприємець Віталій Шевчук. Підтримала ініціативу чеської громади і влада Рівного.

pic