У зв'язку з виявленням небезпечного карантинного організму вирішено запровадити карантинний режим.

На території Здолбунівського району виявлено небезпечного карантинного організму – західного кукурудзяного жука (Diadrotica virgifera virgifera Le Conte).

Конкретно на території села Здовбиця та села Глинськ вирішено запровадити 21 серпня 2018 року карантинний режим по західному кукурудзяному жуку.

Фахівці зазначають, що Західний кукурудзяний жук є дуже небезпечним карантинним організмом для кукурудзи і становить суттєву небезпеку сільському господарству України.

Жуки, мігруючи у пошуках корму, надають перевагу кукурудзяним полям, які приваблюють їх кольором та запахом. Пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. При живленні на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього знижується врожайність. Дорослі жуки найактивніші в сутінках і на світанку.

Розповсюдження яєць та личинок цього шкідника можливе з транспортом, залишками ґрунту, що прилипає до насіння, знаряддями праці. В пошуках корму дорослі особини перелітають на поля кукурудзи та інших культур у нові райони. Перенесенню жуків сприяє також вітер. Поширенням жука може слугувати завезення шкідників з об'єктами регулювання і транспортними засобами, які прибувають з країн, де розповсюджений шкідник, та природним його розселенням з вогнищ по всій території України.

Наразі вживають заходів з локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму західного кукурудзяного жука.



pic



pic