П'ять речовин, які ви знайдете в багатьох (та майже у всіх) складах вашої улюбленої косметики, викличуть у вас як мінімум хвилювання. Деякі з них, можливо, ще знайдуть пару захисників-дерматологів в свою адресу, а от інші заборонені майже в усьому світі. Не лякайтеся відразу, всьому є хороша якісна заміна.

Оксибензон

pic

Більшість хімічних сонцезахисних кремів містить оксибензон (не переплутайте з авобензон або avobenzone). Однак експерти з EWG відзначили його, як «гормональний порушник» (компонент, який викликає проблеми з фертильністю, ожиріння і багато інших захворювань). Але найстрашніше: це стало відомо більше 30 років тому!У продуктах Європейського союзу, які містять більше 5 відсотків оксибензон, повинна стояти відмітка «містить оксибензон», щоб покупці знали і могли вибрати інший продукт.

pic

Формальдегід - речовина, яка міститься в багатьох кремах і інших видах косметичних продуктів. На сьогоднішній день виробництво засобів по догляду за волоссям, начебто, рухається у вірному напрямку, але як і раніше є сотні товарів, що містять формальдегід. Звичайний лак для нігтів - чудовий приклад «повільного вбивці».

СВИНЕЦЬ

pic

У лютому 2012 року вчені опублікували звіт, який підтвердив наявність свинцю в 400 видах помад! І на цьому вирішили, що їхня місія виконана.Свинець вважається субпродуктом кольорових добавок і його кількість в косметиці чітко не визначено. Хоча наглядові органи зовсім не турбуються з цього приводу, деякі експерти дуже навіть схвильовані. Свинець може затримуватися в організмі на довгий час, а так як жінки, по суті, з'їдають свою помаду, вони стають ... «трохи токсичними».Свинець заборонений в будь-якому його використанні. Задумайтесь, ваша нова помада - справжнє джерело отрути! Щоб дізнатися, чи містить ваша улюблена помада свинець, введіть її назву в базу даних EWG на сайті ewg.org (зібрано понад 65000 найменувань косметики).

ТРИКЛОЗАН

pic

ВАМ ПОДОБАЄТЬСЯ ВАШ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИЙ ГЕЛЬ ДЛЯ РУК? ПЕРЕВІРТЕ ПРЯМО ЗАРАЗ, ЧИ НЕМАЄ В ЙОГО СКЛАДІ ТРИКЛОЗАНУ: КОМПОНЕНТА, ЯКИЙ ЕКСПЕРТИ НАЗИВАЮТЬ «ПОТЕНЦІЙНИМ ГОРМОНАЛЬНИМ РУЙНІВНИКОМ» (ЯК І ОКСИБЕНЗОН). ОДНАК, ЦЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО ВИ НЕГАЙНО ПОВИННІ ПРИПИНИТИ КОРИСТУВАТИСЯ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИМИ ЗАСОБАМИ. ПРОСТО ЗНАЙДІТЬ ЙОМУ ЗАМІНУ, ЯКА НЕ МІСТИТЬ ТРИКЛОЗАН/

ФТАЛАТИ

pic

ФТАЛАТИ ЗНАХОДЯТЬСЯ ВСЮДИ. ВОНИ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ЯК ПЛАСТИФІКАТОРИ В ЛАКАХ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ТРІЩИН НА НІГТЯХ, В ЛАКАХ ДЛЯ ВОЛОССЯ, ЩОБ ЗМЕНШИТИ ЇХ ЖОРСТКІСТЬ. У ТОЙ ЧАС ЯК ВЧЕНІ ВІДЗНАЧИЛИ ФТАЛАТИ ЯК «ГОРМОНАЛЬНІ РУЙНІВНИКИ», ДОСЛІДЖЕННЯ ЦИХ ІНГРЕДІЄНТІВ НЕ БУЛО ЗАВЕРШЕНО. ФТАЛАТИ В МАЛИХ КІЛЬКОСТЯХ Є ПРАКТИЧНО У ВСІХ ТИПАХ КОСМЕТИКИ.НА ЩАСТЯ, ІСНУЄ ЛІНІЯ КОСМЕТИКИ БЕЗ ФТАЛАТІВ, ЯКУ РЕКОМЕНДУЮТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ.

ПАРАБЕНИ

pic

ІНФОРМАЦІЙНІ ДАНІ ПРО ПАРАБЕНИ, ЯК І ПРО ФТАЛАТИ, ДУЖЕ МІЗЕРНІ. ПАРАБЕНИ - КОНСЕРВАНТИ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ В КОСМЕТИЧНИХ ПРОДУКТАХ У ВСЬОМУ СВІТІ БІЛЬШЕ 40 РОКІВ. ЇХ МОЖНА ЗНАЙТИ В МІНІМАЛЬНИХ КІЛЬКОСТЯХ В ЗАСОБАХ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ШКІРОЮ. АЛЕ ВИКОРИСТАННЯ ПАРАБЕНІВ ДАЛЕКО ПЕРЕВАЖУЄ «МІНІМАЛЬНІ» РИЗИКИ І ДУЖЕ ЧАСТО ВИКЛИКАЄ БАКТЕРІАЛЬНІ ТА ГРИБКОВІ ІНФІКУВАННЯ ШКІРИ. НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ БАГАТО КОМПАНІЙ ПРАЦЮЮТЬ НАД КОСМЕТОЛОГІЧНИМИ ПРОДУКТАМИ, В ЯКИХ НЕ БУДУТЬ МІСТИТИСЯ ПАРАБЕНИ.

ТИМ ЧАСОМ, ЯКЩО ВИ ДІЙСНО ЗБИРАЄТЕСЯ ВИКОРИСТОВУВАТИ НАТУРАЛЬНІ ПРОДУКТИ, ПЕРЕКОНАЙТЕСЯ В ЇХ ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ І ПОЗБАВЛЯЙТЕСЯ ВІД НИХ ЧЕРЕЗ ШІСТЬ МІСЯЦІВ ПІСЛЯ ВІДКРИТТЯ.