Перші підвищені зарплати отримали лікарі у закладах Рівненщини, які перейшли на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Збільшені розміри грошової винагороди мають сімейні лікарі, терапевти та педіатри у тих районних ЦПМСД, де підписано договори з Національноюслужбою здоров’я України. Тут діє гнучкий підхід до формування зарплат, а розмір винагороди більше не прив'язаний до бюджетної сітки. Тепер керівники цих медзакладів можуть встановлювати рівень зарплати в залежності від кількості декларацій, які підписав лікар, або інших показників.

Троє лікарів Рівне нського районного ЦПМСД, котрі набрали максимальну кількість пацієнтів і підписали декларації, вже отримали по 15 000 зарплати. Збільшилися виплати і у медичних сестер, які отримали близько 7 тисяч, розповів головний лікар закладу Валентин Ханенко.

Понад тисячу декларацій з пацієнтами підписали шестеро лікарів Гощанського районного ЦПМСД. Саме вони вже цього місяця отримають підвищену заробітну плату.

Приємний грошовий сюрприз чекає на фельдшерів та медичних сестер. За словами головного лікаря КНП «Гощанський районний ЦПМСД» Тетяни Поліщук (на фото), усі разом працюють над підписанням декларацій: медперсонал ходить від хати до хати, пояснює літнім людям, що таке декларація і як її підписати. Оскільки заклад з липня фінансує НСЗУ, то коштів стало більше, аніж у червні. Тепер тут хочуть закупити швидкі тести для амбулаторій, щоб проводити лабораторні дослідження. На ці гроші закуповуватимуть і пальне, аби лікарі мали можливість приїжджати на виклики до пацієнтів. А ще є можливість придбати витратні матеріали для кардіографа та тести до глюкометра.

Підвищені заробітніплати отримали і у Зарічному. Це дев’ятеро лікарів комунального некомерційного підприємства «Зарічненський районний ЦПМСД» За словами керівника закладу Михайла Машталяра, преміювали у ЦПМСД і медичних працівників. Допомагає і районна влада – за кошти місцевого бюджету кожному лікарю придбали планшет.

«Запровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом» в рамках медреформи дозволило суттєво збільшити заробітні плати лікарів «первинки». А на сьогодні вже 470 тисяч мешканців Рівне нщини заключили декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами. Переконана, що оплата за кожного пацієнта стане мотивацією для вдосконалення роботи медиків», - підсумувала заступник голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Нагадаємо, 2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору лікаря, який надає первинну допомогу. Лікаря можна обрати у будь-якому медзакладі, незалежно від місця прописки чи проживання, проте цей медзаклад має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я».

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.