До антирейдерського аграрного штабу Рівненщини звернулися підприємства «Зарічне Агро-переробка» та «Акріс-агро».

Аграрії нарікають на те, що жителі села Бродниця Зарічненського району перешкоджають господарювати на орендованих землях. Розповідають, що селяни блокують роботу техніки, перекривають під’їздні дороги до полів, які у праві користування агрофірми.

Причому це роблять кілька людей, які не здають в оренду землю – таким чином виступають проти окроплення полів, яке нібито завдає шкоду місцевому населенню.

Представники «Зарічне Агро-переробка» переконують, що орендують землю на території 6 сільрад Зарічненщини. Використовують нові технології, вирощують продукцію без ГМО, мають державну реєстрацію, видану Мінекології. У технологічних процесах використовують виключно сертифіковані засоби захисту рослин.

У свою чергу, «Акріс-Агро» - єдина компанія, що затвердила план земельних робіт та отримала дозвіл Держпродспоживслужби на використання засобів захисту рослин. Причому авіаобробку полів не проводить.

Втім, незважаючи на це, люди не заспокоюються. У результаті агротехнологічний процес на полях під загрозою. Це в свою чергу може призвести до невиплати орендної плати.

Аби зняти соціальну напругу серед людей, керівництво агрофірм розпочали переговори з місцевим населенням. Припинило обробляти землю, надали проби ґрунту з полів для лабораторних досліджень на предмет вмісту або перебільшення хімічних складових засобів захисту рослин. Крім того, зробило запит в Зарічненську ЦРЛ з метою отримання інформації про кількість звернень із скаргами на отруєння.

Результати досліджень показали, що всі показники в нормі.

Цією інформацією представники кампаній поділилися з селянами, але їх це не задовольнило. Тому агрофірми змушені були звернутися до поліції, яка відкрила кримінальне провадження.

«Усі, хто господарює на землі, повинні виконувати закон. Орендарі використовувати сертифіковані засоби захисту, справно сплачувати гроші за оренду землі та податки. Орендодавці та інші селяни повинні розуміти, що ті, хто безпідставно перешкоджає працювати а землі, повинні нести відповідальність. Це важливо. Адже така ситуація негативно впливає на імідж території. Жоден інвестор не захоче працювати там, де не дотримуються закону», - підкреслив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

Тому посадовець доручив працівникам юстиції та поліції виїхати на місце й роз’яснити людям їхні права та обов’язки.