Знайти додаткові кошти на фінансування програми "Діти Рівненщини" просять у депутатів обласної ради.

Депутатка Костопільської міської ради Надія Павловська звернулася до депутатів з проханням переглянути фінансування програми "Діти Рівне нщини", аби виділити додаткові гроші для діток з орфанними захворюваннями.

- Я вже обійшла всі комісії, які можна, але не так все гарно. Адже програма передбачає фінансування 2,5 мільйона гривень. Але на кінець липня виділено на неї лише 728 тисяч гривень, - каже Надія Павловська. - Навіть за ці кошти ми не можемо придбати ліки, які потрібно, бо така ситуація в державі. Можливо, до кінця року це вирішиться, але річ у тому, що місцевий бюджет не може потягнути такий обсяг коштів. Тому просимо, щоб фінансування здійснювалося не частинами після прохань, а одним разом. Дітям потрібне безперебійне лікування, яке іноді тягне до 65 тисяч в місяць.

- Програма "Діти Рівне нщини" має аналоги в районах, тож депутати на місцях також можуть приймати рішення і дофінансовувати. Я знаю, що деякі мами з Костопільського району просили в програму внести кошти на матеріальну допомогу, щоби вони самі могли купувати ліки, які їм потрібні. Ми подали перелік до Міністерства охорони здоров'я, щоб ці ліки включили до Національного переліку, які можуть фінансуватися з державного бюджету. Цим ми допоможемо мамам, тому що не всім підходять ті ліки, які закуповуються за кошти державного бюджету, - зазначила депутат облради Світлана Богатирчук-Кривко.

За словами депутатки, дітей з орфанними захворюваннями в області понад 400

Для довідки:

ОРФАННІ ЗАХВОРЮВАННЯ — рідкісні вроджені або набуті захворювання, які характеризуються тяжким, хронічним перебігом, прогресуючим перебігом, супроводжуються формуванням дегенеративних змін в організмі, зниженням якості та скороченням тривалості життя хворих і навіть становлять загрозу для їх життя.