Влітку існує ймовірність натрапити на кліща, який може переносити збудників небезпечних захворювань, одне з них - (*хвороба Лайма.*)

Про це пише в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбук.

Вона наголошує, що зазвичай активний період кліщів припадає на кінець весни та початок літа. Однак зараз також існує ймовірність натрапити на ці невеличкі створіння, які можуть переносити збудників небезпечних захворювань.

Якщо ви виявили кліща та успішно витягнули комаху, варто все одно залишатись дуже уважними та слідкувати за своїм самопочуттям. За словами Супрун, симптоми хвороби проявляються не одразу.

"Як правило, процес зараження хворобою Лайма при укусі кліща триває від 24 до 36-48 годин. Проте інкубаційний період хвороби може тривати і набагато довше. Тому під час прогулянки, після повернення додому та протягом наступних декількох днів, оглядайте себе і дітей. Особливо ділянки, які вкриті волоссям. Якщо у вас є домашні улюбленці - оглядайте їх також." , - зазначила очільниця МОЗ.

До ранніх симптомів належать підвищення температури, біль в тілі, втома та характерне почервоніння колами (еритема), що нагадує стрілецьку мішень. Таке почервоніння шкіри є найбільш типовим симптомом (в 70-80% випадків), проте воно з‘являється не у всіх. Тому дуже важливо звертати увагу на прояв інших симптомів.

Вона наголошує, що підвищення температури тіла, озноб, біль без явної причини, а також набряк лімфатичних вузлів чи суглобів — привід негайно звернутися до лікаря.

“Після своєчасного та правильного лікування, більшість людей повністю одужують. Проте ця хвороба небезпечна ще тим, що навіть після лікування може розвинутись пост-лікувальний синдром хвороби Лайма. Під час такого синдрому зазвичай розвиваються хронічні симптоми, наприклад постійна втома, біль або набряк суглобів”, - повідомила в.о.міністра.