“Солі, спайси, фен” - і номер каналу в месенджері (*Telegram*).На багатьох будинках та парканах у Рівному ви можете побачите таке оголошення.

У Рівному набирає обертів продаж наркотичних засобів через інтернет з розміщенням графіт-реклами на стінах будинків та парканів. Небайдужі місцеві жителі Рівного взялись зафарбовувати такі графіті.

Політичний активіст Максим Волович зафарбовує написи на стінах, для цього не потрібно багато зусиль.

"Схожі написи бачив на багатьох будинках по Рівному, думав що це якийсь піар людей. Коли пошукав про такі написи в інтернеті то мені відразу вибило що це "наркоточки" де можна легко замовити такі речовини. Мене це обурило, бо зараз телеграм це популярна мережа і будь-які підлітки, завдяки таким графіті, легко можуть купити наркотики." , - говорить Максим.



pic

Управління протидії наркозлочинності може підтвердити, що за цими написами дійсно приховується продаж наркотичних речовин. Але вийти на "продавців" досить не просто.

З першого погляду може здатися, що коли наркоторговець розміщує свою адресу на стіні будівлі то повністю здає себе правоохоронцям. Проте, система розповсюдження влаштована так, що продавець наркотиків виступає лише “диспетчером”, який лише направляє клієнтів до місця, де розташована так звана “схованка”.

У Рівному таких каналів нарахували 4. А от надписів по місту близько півсотні.

Максим наголошує, що зафарбовувати графіті може будь-який небайдужий житель. Варто лише перед цим викликати поліцію, інакше фарбування без нагляду правоохоронних органів може вважатись вандалізмом.

"Замальовування написів на стінах це є попереджувальний крок, щоб створити більше проблем тим, хто займається таким продажем. Сподіваємось що ця акція матиме позитивний ефект. Хочеться закликати людей, які не знали про такого роду написи, щоб вони долучались до доброї справи та зафарбовували їх на своїх будинках." , - говорить інспектор патрульної поліції Іванна Бояківська.



pic

Львів, Одеса, Харків, Трускавець, Біла Церква, Ніжин - у всіх цих містах небайдужі активісти вже боряться проти незаконної реклами наркотиків

Проблема торгівлі наркотичними речовинами через інтернет стала серйозним викликом для українського суспільства. Законодавство України не має достатніх важелів впливу, які б у сучасних умовах змогли дієво протидіяти розповсюдженню наркотиків через всесвітню мережу. Втім, боротьба з наркоторгівлею це справа не лише поліції чи СБУ, це — справа усього громадянського суспільства, яка має не обмежуватися лише зафарбовуванням реклами, а виходити на більш широкий рівень — пропаганду здорового способу життя, виховування відповідних цінностей та моральних орієнтирів у молодого покоління тощо.

Детальніше про це дивіться у програмі "Патруль" на першому місцевому о 19:00.



pic