Міністерство охорони здоров'я України внесло зміни до Порядку вибору лікаря, що надає первинну медичну допомогу.

МОЗ додали важливі зміни до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

За три місяці кампанії "Лікар для кожної сім'ї" 12 мільйонів українців підписали декларації зі своїми лікарями. На Рівне нщині понад 50 тисячі жителів підписали декларацію на медичне обслуговування в центрах ПМСД міста Рівне Це зовсім новий досвід для них та десятків тисяч медиків, сотень медзакладів і громад.

Саме тому міністерство вирішило спростити кампанію з вибору сімейного лікаря, та внесли декілька змін:

Робити копії документів тепер не потрібно

Для підпису декларації тепер можна брати лише 2 документи:

1. Той, що посвідчує особу (паспорт або свідоцтво про народження для дитини). Якщо ви не маєте паспорта, почитайте тут, які документи можна принести - https://goo.gl/myiSdr
2. Документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (раніше він мав назву ІПН - індивідуальний податковий номер).

Якщо не маєте такого документа через релігійні переконання і про це є відмітка у паспорті, він не потрібен.

Працівники медзакладу більше не зобов'язані зберігати або робити копії документів. У них лишається лише 1 примірник декларації, який ви підписали.

Невідкладна допомога буде надаватись і тим, хто не підписав декларацію

Обрати лікаря та підписати декларацію має кожен. Так держава зможе гарантувати кожному надання повного пакета послуг первинної медичної допомоги. Проте якщо людина знаходиться у невідкладному стані (зокрема дуже висока температура, підвищений тиск, загострення хронічних хвороб), їй не можуть відмовити у наданні безоплатної допомоги на підставі того, що в неї немає декларації.

Подовжено термін дії декларацій, які були підписані до старту кампанії з вибору лікарів

Для тих хто підписав декларацію до 01.04.2018 вона буде діяти до кінця 2019 року. Є достатньо часу оформити відносини з вашим лікарем під час найближчого візиту.

Декларації про вибір лікаря, які були підписані до набрання чинності змін, дійсні і не анулюються.