Видання “Texty.org.ua” на основі даних Державного агенства водних ресурсів створили ((http://texty.org.ua/water/)(інтерактивний проект)), завдяки якому можна побачити рівень і джерела забрудненості українських річок.

На карті ‒ понад 400 пунктів контролю річкової води. На карті можна переглянути до 16 параметрів забруднення, а також з'ясувати, як його рівень змінювався протягом п'яти років.

На карті нанесено найбільші річкові басейни України. Користувачу потрібно клікнути на один з басейнів у меню ліворуч для того, щоб почати працювати з картою.

Після кліку карта прибирає всю зайву інформацію і залишає тільки обраний басейн та іконки (у вигляді «квітки») на ньому. Ними на карті позначені місця, де співробітники Держводагенства забирають воду для аналізів. Якщо у «квітки» рожевіють пелюстки ‒ значить, забруднення перевищує норму. Наблизити карту можна за допомогою подвійного кліку.

Держводагентство України регулярно відстежує аналіз води у великих і малих річках Рівне нської області й в цілому по державі. Створена на основі цих даних карта дозволяє побачити, в якому стані та чи інша водна артерія, яке саме забруднення вона в собі несе.

Також сайт подає список підприємств, які, за офіційними даними Держводагентства, забруднюють річки у кожному регіоні України. Ці підприємства відповідальні за значну частину забруднення в річках. Єдиний мінус – відсутність точних координат місць, де вони скидають речовини-забруднювачі.

На Рівне нщині аж 18 підприємств які забруднюють річки.



pic

Мапа забруднення на сайті побудована у формі динамічних графіків і картинок у вигляді квіточок з пелюстками рожевого і блакитного кольору. На пелюстки можна натискати для того, щоб побачити графік для обраного показника. Блакитний колір лінії графіка означає, що показник знаходиться в межах норми. Рожева частина лінії може мати різні відтінки залежно від того, наскільки показник перевищує норму. Чим лінія яскравіша, тим більшим є перевищення мільйонів кубічних літрів забруднень.

"Деякі підприємства свідомо економлять на очисних спорудах, щоб отримати додатковий прибуток. А деякі не можуть здійснювати очистку, оскільки мають застарілі технології, а модернізація коштує надто дорого. Іноді необхідне обладнання взагалі відсутнє", - розповідає розробник карти Держводагентсво України.

В таких випадках держава може надати підприємству право скидати в річки забруднену воду. Проте, кількість речовин, які вони можуть скинути, обмежують. Вона встановлює «гранично допустимі скиди», скорочено — ГДС.