Для рівнян найбільш зручною дорога на південь - потягом.‭ ‬Досвідчені відпочивальники знають,‭ ‬щоб не їхати на верхній полиці‭ ‬та біля туалету за квитками потрібно‭ "‬полювати‭" ‬заздалегідь.‭

Ми вирішили перевірити чи реально придбати хороші місця у потягу на найбільш популярні напрямки півдня України.

На електронному табло рівненського залізничного вокзалу вказано всього 2 потяги, які їдуть у південному напрямку - Ковель - Одеса; Ковель - Новоолексіївка. Останній курсує тільки по непарним числам.

Станом на 2 липня, на сайті Укрзалізниці, ми знайшли всього два дні, на коли можна забронювати квитки до Одеси.



pic



pic

За маршрутом "Рівне - Новоолексіївка" знайшли лише один день, де наявні вільні місця.



pic

В ‭ ‬касі повідомили,‭ ‬що ‭ ‬з Рівного ‭ дуже важко придбати квитки на море. Більшість розбирають в той же день, як тільки вони з'являються у продажі. ‭Там радять планувати поїздку заздалегідь та купувати квитки за 45 днів до від’їзду.

Продаж квитків у вагонах проводяться по мірі їх заповнення. Зараз Укрзалізниця відкриває для продажу лише по кілька вагонів водночас,‭ ‬і коли у вагоні ‭ ‬залишається вільних чотири місця,‭ ‬відкриваються нові.‭ ‬Тобто,‭ ‬якщо ви були п’яті,‭ ‬і взяли бокове місце,‭ ‬то через півгодини відкривається наступний вагон,‭ ‬і відповідно доступні кращі місця.‭

Купити квиток можна і в інтернеті - це набагато швидше та не завжди просто. ‬Все залежить від того ‬чи вміє людина користуватись онлайн сервісами.‭ ‬Просто на приватних ресурсах це вийде дорожче,‭ ‬бо вони беруть додаткові кошти за цю послугу.‭

Сьогодні звичні програми та інтернет-сервіси почали замінювати ботами. Вони знайдуть і завантажать для вас книгу, дізнаються, як справи у конкурентів, а відтепер ще й підкажуть, на якому потягу доїхати до будь-якого міста України. Веб-розробник з Києва створив Telegram-бота, який швидко знайде відповідний рейс - користувачеві досить лише ввести напрямок, дату і час.

Також в цій програмі можна встановити режим "моніторингу" і отримувати сповіщення на свій ґаджет, як тільки квиток з’являється у продажі.

Можна "вполювати" квиток і при знятті броні. Рівно за 24 години до відправки поїзда Укрзалізниця знімає різну "спеціальну" бронь для поліцейських, армії, депутатів та інших. Правда цей варіант не підходить для любителів планувати відпустку, бо не завжди вдається купити квиток.

Ті, кому не пощастило взяти квиток на‭ ‬потяг можуть добратися на омріяне море автобусом.‭ ‬Щоправда,‭ ‬це буде менш комфортно та дорожче.‭

Більшість перевізників не‭ ‬дають можливості вибрати місце заздалегідь,‭ ‬лише при відправленні.‭ ‬До того ж,‭ ‬є рейси з пересадками.