У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли про порядок отримання сироватки від ботулізму.

Міністерство охорони здоров’я України інформує про порядок отримання протиботулінічної сироватки та дії органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння та недопущення поширення харчового отруєння.

Отримати протиботулінічну сироватку можна зі спеціалізованого складу ДП “Укрвакцина МОЗ України”. Введення протиботулінічної сироватки передбачено при встановленні імовірного або підтвердженого діагнозу ботулізм.

Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години). Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП “Укрвакцина МОЗ України”. Крім того обов’язково потрібно повідомити територіальні органи Держпродспоживслужби та органи місцевого самоврядування про виявлення випадку захворювання на ботулізм та необхідність запобігти виникненню нових випадків захворювання.

В Україні спостерігається сезонне підвищення захворюваності на ботулізм — з початку 2018 року зареєстровано 46 випадків ботулізму, 53 потерпілих, 4 з них померли.

7 червня медики зафіксували новий випадок захворювання на ботулізм, тепер у Херсонській області. 30 червня пацієнту ввели протиботулінічну сироватку, наразі стан пацієнта стабільний.

У Рівне нській області за 2018 рік зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм.