Молоко з Рівненщини вже понад тиждень обговорюють ледь не в кожному куточку нашої країни.

Нагадаємо, дослідження про вміст радіації у молоці зробили вчені з лабораторії Грінпіс в Університеті Ексетера та Українського інституту сільськогосподарської радіології.

Експерти говорять, що у молоці з північних районів Рівне нської області в 5 разі перевищений вміст радіації.

Тому, українська Держпродспоживслужба провела власне дослідження щодо цього питання.

На своєму сайті вони повідомляють, що поширена інформація не знайшла свого підтвердження.

За їх словами, спектрометричні дослідження сирого молока проводиться на постійній основі по всій території України, у тому числі молока від приватних господарств і населення.

За інформацію територіальних органів Держпродспоживслужби, за звітний період в Україні було проведено всього 102 323 спектрометричних досліджень, у тому числі у рамках державного контролю досліджено 101 178 зразків молока сирого та 1 145 молокопереробними підприємствами (виробничий контроль).

За результати лабораторних досліджень (випробувань) виявлено 13 позитивних випадків перевищення вмісту цезію-137 лише в Житомирській області (смт Народичі). Молоко було знищене.

Наразі в Рівне нській області проведено всього 626 спектрометричних лабораторних досліджень зразків молока, перевищень вмісту стронцію-90 та цезію-137 не виявлено.

Крім того, станом на сьогодні Держпродспоживслужба не отримувала офіційних повідомлень щодо підвищеного рівня радіоактивного забруднення молока з України ні зі сторони імпортерів, ні зі сторони компетентних органів країн-призначень.

Разом з тим наголошують, що у разі отримання офіційних повідомлень щодо підвищеного рівня радіоактивного забруднення молока Держпродспоживслужба вживатиме заходи відповідно до вимог законодавства.