В селі Бабин Гощанського району оголошений карантин, через навалу білих метеликів. Про це повідомляється на сайті ((http://www.consumer.gov.ua/News/4273/Informatsiya_shchodo_zaprovadzhennya_karantinnogo_rezhimu_stanom_na_15-06-2018_roku)(Держспоживслужби.))

Також, відзначають, що метелик здатний їсти навіть бур'яни. Карантин оголошено для ефективної боротьби з цією комахою. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити за узгодженням з карантинною інспекцією.

Гусениця американського білого метелика пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева: яблуня, груша, слива, айва, черешня. Гусениці повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Шість—вісім гнізд шкідника на плодовому дереві можуть повністю його знищити.

Поширюється Американський білий метелик транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30—40 км на рік.

Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році. Для ліквідації вогнищ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні.

У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів.

pic



pic