Вчителі та батьки зараз обговорюють, вникають і перебудовуються під стандарти Нової Української Школи. Що стосується дітей, їм перебудовуватися не потрібно - їх чекають приємні зміни у кращу сторону.

Із нового навчального року всі перші класи працюватимуть за компетентнісним навчанням. Згодом так навчатиметься вся початкова школа. Це означає, що учні замість запам’ятовування інформації опановуватимуть компетентності (навчання через практику і тому, що знадобиться в житті). Таке навчання передбачає не лише опанування академічних знань (з математики, мов, природничих наук тощо), а й так званих соціальних компетентностей (уміння працювати в команді, вирішувати складні проблеми, пропонувати нові ідеї тощо).

Нове оцінювання ґрунтується не на кількісних (скільки помилок), а на якісних показниках. Наприклад, як працював учень, чи співпрацював з іншими, чи докладав зусилля, чи ставився до навчання з цікавістю. Це можливо оцінити лише через спостереження за роботою учня, а не перевіркою результатів навчання.

Передбачається, що за результатами такого оцінювання вчитель може підкорегувати навчальний процес, свою роботу, а також вибудувати індивідуальну освітню траєкторію учня.

Тому важливо не порівнювати дітей між собою, а порівнювати те, як дитина працювала раніше. Тобто наскільки дитина виросла над собою.

У 1-2 класах оцінювання в обох частинах буде описовим. У 3 класі для оцінювання предметів з’являються бали. Варто зазначити, що тебелю успішності теж не буде, у МОН вже розробили Свідоцтво досягнень учня. Воно потрібне для того, щоб дати батькам і учням зрозумілий та стукруторований зворотний зв’язок про те, що відбувалося впродовж навчального року.

Детальніше можна ознайомитися на сайті управління освіти і науки Рівне нської ОДА.